Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nové zistenia o útočníkoch v Teheráne, päť z nich bojovalo v Daeš: Počet obetí stúpol

(Zdroj: Foto: SIta/AP Photo/Ebrahim Norooz)

TEHERÁN - Iránske ministerstvo pre tajné služby dnes potvrdilo, že päť z mužov, ktorí podnikli stredajšie teroristické útoky v Teheráne, bojovalo v radoch extrémistickej organizácie Daeš.

Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že muži opustili Irán a išli bojovať za spomínanú organizáciu do irackého mesta Mósul, ako aj do sýrskej Rakky, faktického hlavného mesta Daeš. Ministerstvo zverejnilo iba krstné mená mužov a vysvetlilo, že priezviská neuvedie z obáv o bezpečnosť a narušovanie súkromia ich rodín. Ministerstvo zverejnilo takisto fotografie ich mŕtvych tiel, dodala tlačová agentúra AP.

Terčom dvoch stredajších útokov sa stali iránsky parlament a mauzóleum vodcu iránskej revolúcie ajatolláha Rúholláha Chomejního. Útoky, ku ktorým sa prihlásil Islamský štát, si vyžiadali najmenej 13 obetí na životoch a vyše 40 zranených. Iránska polícia dnes oznámila, že v súvislosti s útokmi zadržiavajú úrady šesť podozrivých osôb. Podľa iránskych médií odvolávajúcich sa na vysokopostavený zdroj v bezpečnostných zložkách sú všetci páchatelia útokov občanmi Iránu.

Počet obetí útokov v Teheráne stúpol na 17, Rúhánímu kondoloval aj Asad

Iránske úrady dnes oznámili, že útoky, ktoré sa odohrali v stredu na dvoch miestach Teheránu, si vyžiadali 17 obetí na životoch. Informovala o tom iránska štátna tlačová agentúra IRNA s odvolaním sa na riaditeľa centra forenznej medicíny Ahmada Šodžaeího. Ako dodal v rozhovore pre iránsku televíziu, tri z obetí sú ženy.

V súvislosti so stredajšími útokmi v Teheráne vyslovil dnes sýrsky prezident Bašár Asad sústrasť iránskemu prezidentovi Hasanovi Rúhánímu. Ako oznámila Asadova tlačová služba, sýrsky líder tak urobil v telefonickom rozhovore s Rúháním.

Asad počas telefonátu vyhlásil, že Sýria a Irán bojujú proti terorizmu v jednom šíku. Rúhání zasa zdôraznil, že tieto teroristické činy nezlomia rozhodnosť iránskeho ľudu a Irán bude pokračovať v poskytovaní pomoci Sýrii v jej boji proti teroristom. Iránsky prezident v tejto súvislosti vyzdvihol úspechy, ktoré sýrska armáda dosiahla v boji proti islamistickým povstalcom na svojom území.

 V sýrskej občianskej vojne stojí Irán spolu s Ruskom na strane súčasného sýrskeho vedenia. Iránom podporované jednotky libanonského šiitského hnutia Hizballáh na bojiskách v Sýrii aktívne podporujú armádu vernú prezidentovi Asadovi.

Káhirská univerzita al-Azhar odsúdila stredajšie útoky v Teheráne

Káhirská univerzita al-Azhar - jedno z najdôležitejších centier sunnitskej islamskej teológie - odsúdila dnes dva teroristické útoky, ktoré sa v stredu odohrali v Teheráne. Terčom útokov bola budova iránskeho parlamentu, kde práve prebiehala poslanecká schôdza, a mauzóleum ajatolláha Rúholláha Chomejního. Podľa najnovších správ pri útokoch zahynulo 17 ľudí a ďalších vyše 40 ďalších bolo zranených.

Univerzita al-Azhar, ktorá sa radí k najznámejším a najvplyvnejším islamským univerzitám vo svete, vo svojom vyhlásení oba útoky rozhodne odsúdila. Zdôraznila tiež, že jednoznačne odmieta všetky formy násilia, ktorých terčom sa stávajú nevinní ľudia.

Útoky odsúdil aj Egypt

Útoky v Teheráne, ku ktorým sa prihlásila džihádistická organizácia Daeš, dnes odsúdil aj Egypt. Tamojšie ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení vyjadrilo sústrasť pozostalým a vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby zintenzívnilo svoje úsilie v boji proti terorizmu a zdrojom jeho financovania.

Agentúra AP, ktorá o reakcii Egypta informovala, pripomenula, že vplyvné iránske Revolučné gardy z útokov v Teheráne nepriamo obvinili Saudskú Arábiu - najväčšieho rivala Iránu v regióne. Saudská Arábia je však súčasne tesným spojencom Egypta.

Viac o téme: TeheránDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu