Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Krviprelievanie v metropole Iraku: Bombové útoky zabili najmenej 22 ľudí

V hlavnom meste vybuchli dve autá
V hlavnom meste vybuchli dve autá (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Najmenej 15 mŕtvych a 47 zranených si vyžiadal výbuch nálože umiestnenej v zaparkovanom aute, ktorý v noci nadnes otriasol štvrťou Karráda irackej metropoly Bagdad. Uviedla to iracká televízia as-Sumaríja s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje.

K útoku došlo krátko po polnoci miestneho času v blízkosti reštaurácie a zmrzlinárne na rušnej ulici, ktorá bola v tom čase plná ľudí a áut. Video z pouličnej kamery zachytávajúce okamih explózie zverejnil na svojom twitterovom účte bývalý iracký veľvyslanec v USA a Japonsku Lukman Faily.

Fotografie a videá zhotovené po výbuchu zachytávajú lokálne požiare, zničené zariadenie reštaurácie a ulicu pokrytú troskami.

Podľa irackých zdrojov, ktoré chceli zostať v anonymite, sa k útoku prihlásila teroristická skupina Daeš. Útok sa stal v prvých dňoch moslimského pôstneho mesiaca ramadán. Práve počas ramadánu počet takýchto činov v Iraku stúpa.

V štvrti Karráda žijú prevažne šiiti. Výbuch silnej nálože, ku ktorému tam došlo 3. júla 2016, si vyžiadal najmenej 324 mŕtvych. Išlo o najhorší bombový útok v Iraku od zvrhnutia režimu Saddáma Husajna pri vojenskej invázii pred 14 rokmi. K zodpovednosti zaň sa tiež prihlásil tzv. Daeš.

Vybuchlo ďalšie auto, hlásia najmenej sedem mŕtvych

Najmenej sedem ľudí zahynulo a 30 ďalších, vrátane policajtov, utrpelo zranenia pri dnešnom bombovom útoku v Bagdade. Išlo o druhý útok v irackej metropole za posledných 24 hodín, informovala agentúra DPA. Auto naložené výbušninami explodovalo pri riaditeľstve dôchodkového úradu vo štvrti Karch, kde sa nachádza viacero vládnych budov. Svedkovia pre DPA uviedli, že výbuch bol veľmi silný a z miesta stúpal čierny mrak dymu. 

Viac o téme: útok Irak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu