Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rakka má byť časovanou bombou: Boja sa potopy, evakuovať majú aj islamisti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

RAKKA - Organizácia Daeš nariadila podľa sýrskych aktivistov evakuáciu Rakky, ktoré je faktickým hlavným mestom kalifátu vyhláseného islamistami v roku 2014. Dôvodom sú obavy z pretrhnutia priehrady Tabka na rieke Eufrat, ktorá preteká týmto mestom.

Aktivisti zo skupiny Rakku vraždia potichu informovali, že z Rakky masovo utekajú civilisti po tom, ako militanti Daeš varovali, že vodná elektráreň Tabka je mimo prevádzky, hrádza je oslabená náletmi koalície pod vedením USA a sa mohla by sa pretrhnúť. Hladina vodnej nádrže údajne stúpa.

Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii takisto uviedla, že vodná elektráreň Tabka je mimo prevádzky, nebola však podľa nej nariadená žiadna evakuácia. V blízkosti priehrady Tabka, vzdialenej približne 40 kilometrov od Rakky, momentálne bojujú proti Daeš kurdské sily podporované USA v rámci operácie s cieľom oslobodiť toto mesto spod okupácie islamistov.

Tabku získali Kurdi

Kurdským silám podporovaným USA sa v nedeľu podarilo získať kontrolu nad leteckou základňou Tabka v severnej časti Sýrie, ktorú doposiaľ ovládali militanti z extrémistickej organizácie Daeš. Potvrdilo to Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) tak získali strategickú leteckú základňu, ktorá sa rozprestiera približne 45 kilometrov západne od Rakky. Tá je faktickým hlavným mestom kalifátu vyhláseného islamistami v roku 2014. Momentálne tu kurdské sily bojujú proti IS s cieľom oslobodiť toto mesto spod okupácie islamistov. USA poskytujú SDF dôležitú leteckú a pozemnú podporu. Kurdské sily sa už priblížili k Rakke a obkľúčili ju.

Leteckú základňu Tabka obsadili militanti z Daeš v auguste 2014. Krátko potom táto teroristická skupina oznámila, že zabila približne 200 vládnych vojakov prítomných na základni. Toto masové zabíjanie Daeš natočil a zverejnil na sociálny sieťach.    

Viac o téme: PotopaEvakuáciaRakkaDaešTabka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu