Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sýrska opozícia vyzvala USA: Nestrieľajte do civilistov v Rakke

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

RAKKA - Hlavné sýrske opozičné zoskupenie vyzvalo dnes koalíciu vedenú Spojenými štátmi, aby prestala cieliť na obytné štvrte v sýrskej Rakke a jej okolí. Rakka je faktickým hlavným mestom extrémistickej organizácie Daeš, ktorá vyhlásila samozvaný kalifát na územiach Sýrie aj susedného Iraku.

Opozičné zoskupenie Sýrska národná koalícia (SNC) tvrdí, že ju "čoraz viac znepokojujú" civilné obete vojenskej operácie proti Daeš. Toto exilové opozičné zoskupenie SNC sa zúčastňuje na sýrskych mierových rozhovoroch v Ženeve, sprostredkovaných Organizáciou Spojených národov.

SNC vyhlásila, že podľa jej presvedčenia za náletom z 21. marca, pri ktorom bolo zabitých najmenej 30 civilistov ukrývajúcich sa v škole na vidieku pri Rakke, stáli koaličné sily. Koalícia oznámila, že prípad vyšetruje. USA poskytujú dôležitú leteckú a pozemnú podporu Sýrskym demokratickým silám (SDF) vedeným Kurdmi, ktoré sa už priblížili k Rakke a obkľúčili ju.

Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian v piatok 24. marca vyhlásil, že bitka medzinárodných síl zameraná na znovudobytie sýrskej Rakky sa začne v najbližších dňoch. Minister obrany pre televíziu CNEWS uviedol, že Rakka je "hlavným cieľom" koalície vedenej Spojenými štátmi, ktorá sa snaží zničiť extrémistov Daešv Sýrii aj Iraku. Minister dodal: "Dnes môžeme povedať, že Rakka je obkľúčená a že bitka sa začne v najbližších dňoch. Bude to veľmi tvrdý boj, ale zároveň najdôležitejší."

Viac o téme: TerorizmusSýriaRakkaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu