Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sýrski Kurdi pripravujú mohutnú ofenzívu: Metropola Daešu v obkľúčení!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA, TASR)

RAKKA - Ofenzíva voči sýrskemu mestu Rakka, metropole samozvaného kalifátu Islamského štátu (IS), odštartuje už začiatkom apríla. Pre agentúru Reuters to uviedol veliteľ kurdských milícií v Sýrii. Takzvané Sýrske demokratické sily (SDF), teda aliancia arabských povstalcov a kurdských jednotiek, v súčasnosti dokončujú obkľúčenie Rakky.

 Predpokladá sa, že sa v meste nachádza viacero popredných vodcov IS a približne 200.000 obyvateľov.  O pripravovanej ofenzíve voči Rakke sa hovorí už niekoľko mesiacov, termín jej začiatku však doposiaľ nebol známy. "Rozhodnutie už padlo, vojenská operácia sa spustí začiatkom mesiaca apríl," uviedol pre Reuters veliteľ sýrsko-kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG) Sipan Hemo. 

Operácia zameraná na oslobodenie Rakky podľa neho nepotrvá viac než niekoľko týždňov a zúčastnia sa na nej jednotky YPG. S možným zapojením sa sýrskych Kurdov do ofenzívy nesúhlasí Turecko a v tomto smere vyvíja aj tlak na americkú vládu. Hovorca Pentagónu Jeff Davis aprílový termín začiatku ofenzívy voči Rakke nepotvrdil. Rozhodnutie o tom, kedy bude operácia spustená, podľa Davisa ešte nepadlo. 

Viac o téme: RakkaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu