Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ďalšia rana pre Daeš: Bezpečnostné sily vytlačili militantov z ďalšieho úzamia v Mósule

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MÓSUL - Bezpečnostné sily vytlačili militantov z extrémistickej organizácie Daeš z viac ako polovice západnej časti severoirackého mesta Mósul. Uviedol to dnes hovorca irackých ozbrojených síl Jahjá Rasúl.

 Podľa Rasúla iracké jednotky podporované Spojenými štátmi získali z rúk islamistov približne 60 percent územia západnej polovice Mósulu, pričom boje v tejto časti mesta naďalej pokračujú. Východnú časť Mósulu vyhlásila vláda za "úplne oslobodenú" v januári.

Velitelia priamo na bojisku sú však podľa agentúry AP menej optimistickí a tvrdia, že frontová línia sa v priebehu ostatného týždňa posunula len o pár metrov, pretože islamisti nasadili proti postupujúcim jednotkám nálože umiestnené v autách. Boje o Mósul, ktorý je hlavným mestom severoirackej provincie Ninive, sa začali 17. októbra. 

Vyhnať islamistov z mesta sa usilujú príslušníci irackej armády, kurdských polovojenských jednotiek péšmarga, sunnitské kmeňové jednotky i Bagdadom schválené šiitských milícií. Zo vzduchu ich podporuje medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi.

Viac o téme: DaešMósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu