Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Daeš v Mósule stráca kontrolu: Federálna polícia zabila veliteľa, ktorý dirigoval ozbrojencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MÓSUL - Iracká federálna polícia zlikvidovala dnes militanta tzv. Daeš, ktorý velil ozbrojencom v Starom meste Mósulu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa nej je smrť abú Abdula Rahmána Ansárího veľkou ranou pre militantov Daeš, ktorými ovládané územie v Mósule sa stále zmenšuje. V súčasnosti sa zvádzajú boje o každú ulicu, o každý dom. Mnoho lídrov Daeš sa z mesta už stiahlo. Boje o Mósul, ktorý je hlavným mestom severoirackej provincie Ninive, sa začali 17. októbra.

Dobyť mesto spod kontroly Daeš sa usilujú príslušníci irackej armády, kurdských polovojenských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek i Bagdadom schválených šiitských milícií. Zo vzduchu ich podporuje medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi. V januári sa podarilo militantov Daeš vytlačiť z východnej časti mesta.

Miestom bojov je momentálne západný sektor Mósulu. Cieľom vládnych jednotiek je zmocniť sa Starého mosta cez rieku Tigris (známeho tiež pod názvom Železný most) a zosilniť obkľúčenie islamistov v Starom meste. Železný most spája Staré mesto s východnou časťou Mósulu. Ak sa irackým vládnym silám podarí dobyť ho, budú mať v meste pod kontrolou tri z piatich mostov cez Tigris. Všetky mosty sú pritom poškodené alebo zničené, buď islamistami, alebo počas náletov spojeneckých lietadiel.

Viac o téme: VeliteľDaešMósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu