Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko a Turecko spustili spoločnú leteckú operáciu proti Daeš

Su-25
Su-25 (Zdroj: SITA)

MOKSVA - Bojové lietadlá Ruska a Turecka spustili dnes spoločnú operáciu proti teroristickej organizácii Daeš na severe Sýrie. Informoval o tom náčelník hlavného operačného oddelenia generálneho štábu ruských ozbrojených síl generálporučík Sergej Rudskoj.

Podľa jeho slov je do operácie, s ktorou súhlasila sýrska vláda, zapojených deväť ruských stíhacích bombardérov (Su-24M, Su-25, Su-34) a osem tureckých stíhačiek (F-16, F-4). Terčom ich úderu je 36 objektov na okraji mesta al-Báb v provincii Aleppo, povedal Rudskoj, ktorého citovali ruské agentúry.

Rudského vyhlásenie je prvým potvrdením ruských náletov na al-Báb na podporu tureckej ofenzívy. Podľa pozorovateľov to zdôrazňuje čoraz užšie spojenectvo medzi Ruskom a Tureckom - krajinami, ktoré v decembri 2016 spoločne sprostredkovali prímerie v Sýrii a teraz pracujú na príprave mierových rokovaní medzi sýrskou vládou a opozíciou. Rozhovory sa začnú 23. januára v kazašskej metropole Astana. Rusko a Turecko dosiaľ podporovali opačné strany konfliktu; Moskva sýrskeho prezidenta Bašára Asada a Ankara jeho odporcov.

Viac o téme: RuskoTureckoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu