Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Operácia na oslobodenie Mosulu: VIDEO Zúfalstvo bojovníkov Daeš, odpálil sa medzi vojakmi

Výbuch sa zaobišiel bez strát na životoch kurdských vojakov Zobraziť galériu (2)
Výbuch sa zaobišiel bez strát na životoch kurdských vojakov (Zdroj: Twitter/Peshmerga News)

ERBIL - Iracké vládne jednotky podporované Kurdmi aj zahraničnými spojencami pokračujú v ofenzíve, ktorá má za cieľ dobyť Mosul ovládaný extrémistickou islamskou republikou Daeš. Operácia, ktorej prípravy trvali niekoľko mesiacov, začala v pondelok a počíta sa s tým, že potrvá niekoľko týždňov. Kurdi na svojej twitterovskej stránke Peshmerga News zverejnili video, ako sa medzi ich vojakmi odpálil samovražedný atentátnik.

Propagandistické VIDEO Daeš: Takto v skutočnosti vyzerá život v Mosule, obyvatelia sú nadšení

"Moment, keď zranený terorista Daeš odpáli svoj samovražedný pás a je vyhodený do povetria, bez toho aby spôsobil pešmerge akékoľvek straty," uvádza sa v popise k videu. Kurdskí pešmergovia sa snažia Mosul obkľúčiť zo severu, Iračania postupujú zase z juhu. Po pondelňajšom dobytí niekoľkých dedín sa Kurdi zatiaľ nebudú usilovať o ďalší postup a majú za cieľ "držať dosiahnuté pozície".

Operácia na oslobodenie Mosulu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/Peshmerga News)

Z irackého mesta Mosul, ktoré sa armáda snaží oslobodiť od islamistov, už utieklo okolo 900 ľudí. Informoval o tom Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) s tým, že utečenci prekročili hranice do susednej Sýrie. Ide o prvú veľkú skupinu civilistov utekajúcich z mesta od pondelka, kedy iracká armáda začala svoju ofenzívu.

V Mosule podľa všetkého v súčasnosti žije 1,5 milióna obyvateľov a operuje tam asi 5000 islamistických radikálov. Podľa hovorkyne UNHCR sa vyše 900 osôb, ktoré z mesta ušli, teraz nachádza v utečeneckom tábore v Sýrii. Tábor sa zrejme stane ich dočasným útočiskom predtým, ako sa budú môcť vrátiť na nejaké bezpečné miesto v Iraku.

Ako poznamenala britská BBC, útek takého veľkého množstva ľudí naznačuje, že islamisti nedokážu všetkým zabrániť, aby z mesta odišli. Zároveň ale vyvstáva otázka, či sa niektorí z bojovníkov nebudú snažiť utiecť z oblasti rovnakým spôsobom ako títo civilisti. Hovorca amerického ministerstva obrany Jeff Davis v utorok varoval, že sa Daeš môže snažiť využiť civilistov ako ľudské štíty.

Davis ďalej povedal, že na bojisku je popri irackých vojakoch a pešmergoch vyše 100 amerických vojakov. Sú podľa neho "ďaleko za" bojovými líniami a Iračanom radia. Sprostredkovávajú aj informácie o cieľoch pre medzinárodnú leteckú koalíciu, ktorá irackým vládnym jednotkám poskytuje podporu.

Druhé najväčšie iracké mesto Mosul, kde žijú prevažne sunniti, obsadili radikáli z Daeš bez boja už v roku 2014.

Viac o téme: IrakMosulDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu