Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vojenské sily v Sýrii začali posledný útok: Mesto Manbidž je už údajne oslobodené

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Ozbrojené jednotky sýrskych Kurdov, podporené americkými náletmi, oznámili dnes "oslobodenie" strategického mesta Manbidž na severe Sýrie z rúk militantov skupiny Daeš. Po ukončení záverečnej ofenzívy podľa nich v meste pokračujú už len odmínovacie operácie, vyplýva z vyhlásenia zverejneného prokurdskou tlačovou agentúrou Firat.

Posledná časť mesta, ktorá bola pod kontrolou Daeš, bola "úplne vyčistená od bánd", uvádza vyhlásenie Manbidžskej vojenskej rady s tým, že kľúčovú úlohu zohrali letecké útoky USA, informuje agentúra DPA. Demokratické sily Sýrie (SDF), Spojenými štátmi podporovaná aliancia kurdských, arabských a iných milícií bojujúcich proti Daeš a ďalším extrémistickým skupinám na severe Sýrie, predtým oznámili, že dnes začali záverečný útok v Manbidži.

Operácia zameraná na dobytie mesta z rúk extrémistov Daeš, ktorý Manbidž ovládali od roku 2014, trvala celkovo 73 dní. SDF ešte minulý týždeň uviedli, že mesto so vzdušnou podporou koalície pod vedením USA takmer úplne dobyli a ostávalo ho len "vyčistiť" od hŕstky bojovníkov Daeš, ktorý sa tam zabarikádovali. Obsadenie Manbidžu, ležiaceho neďaleko Turecka, a jeho okolia bude podľa agentúry Reuters znamenať, že Daeš stratí poslednú prístupovú cestu k tureckej hranici a zostane v tejto oblasti odrezaný od okolitého sveta. DPA uvádza, že tiež významne obmedzí možnosti Daeš pri dopravovaní zásob a bojovníkov do hlavnej bašty tejto skupiny, severosýrskeho mesta Rakka, i zvyšných území, ktoré kontroluje v Sýrii a Iraku.

Neodišli bez civilistov

Militanti unikajúci zo sýrskeho mesta Manbidž zajali približne 2000 civilistov a používajú ich ako ľudské štíty. Tlačovú agentúru DPA o tom dnes informoval predstaviteľ tamojších kurdských jednotiek. "Nestrieľali sme do militantov, keď utekali smerom do mesta Džarábulus (v provincii Aleppo), lebo mali so sebou civilistov," vysvetlil Šarfán Darwíš, hovorca Kurdskej vojenskej rady v Manbidži.

Viac o téme: DaešManbidž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu