Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Policajti sa pozreli do mobilu utečenca, ktorý sa odpálil na festivale: Našli video, ktoré desí Európu

Jediný, kto pri útoku zomrel, bol páchateľ
Jediný, kto pri útoku zomrel, bol páchateľ (Zdroj: SITA)

ANSBACH - Samovražedný útočník, ktorý v nedeľu zranil 15 ľudí pred vstupom na hudobný festival v bavorskom Ansbachu, prisahal, že spácha teroristický čin na území Nemecka. Vyplýva to z videozáznamu objaveného vyšetrovateľmi v jeho mobilnom telefóne, uviedol dnes bavorský minister vnútra Joachim Herrmann.

Páchateľ, 27-ročný sýrsky žiadateľ o azyl, zároveň vyjadril oddanosť abú Bakrovi Baghdádímu, vodcovi samozvaného kalifátu Daeš, zistilo sa ďalej z inkriminovanej nahrávky podľa Herrmanna, ktorého citovala agentúra DPA. Nemecká polícia dnes v skorých ranných hodinách zatkla možného útočníkovho komplica.

Sýrčan v objavenom videozázname vyhlasuje, že jeho útok je mienený ako pomsta za to, že Nemecko zabíja moslimov, a hodlá ho vykonať v mene Alaha. V byte páchateľa polícia objavila materiál na výrobu ďalších bômb vrátane paliva, kyseliny chlorovodíkovej a čistiacich prostriedkov založených na alkohole.

Okrem toho sa v jeho byte našli salafistické dokumenty, ktoré odkazujú na ultrakonzervatívne reformné hnutie v sunnitskom islame, doplnil Herrmann. Jediným, kto pri útoku v Ansbachu zahynul, je samotný páchateľ. Incident sa odohral v období, keď Nemecko zažilo v priebehu niekoľkých dní štyri násilné útoky, z ktorých sa tri pripisujú migrantom.

Väčšina zranení bola spôsobená kovovými úlomkami. Páchateľ mal výbušné zariadenie ukryté v batohu. Vo festivalovom areáli sa v tom čase nachádzalo približne 2500 návštevníkov, útočníka však na miesto podujatia nevpustili, pretože nemal vstupenku.

Sýrčan mal byť deportovaný do Bulharska, uviedol hovorca nemeckého ministerstva vnútra Tobias Plate s tým, že Sýrčania nemôžu byť deportovaní priamo do svojej vlasti vzhľadom na tamojšiu situáciu. Plate však nevysvetlil, prečo sa deportácia tohto neúspešného žiadateľa o azyl do Bulharska neuskutočnila. Nie je známe ani to, kedy ho mali deportovať.

Útočník žiadal o azyl aj v Rakúsku

Samovražedný útočník z bavorského Ansbachu, 27-ročný Sýrčan, požiadal v roku 2014 o azyl aj v Rakúsku. So žiadosťou však neuspel, pretože ešte predtým, v roku 2013, pozitívne posúdili jeho žiadosť o azyl v Bulharsku.

Informáciu priniesla dnes tlačová agentúra APA s odvolaním sa na hovorcu rezortu vnútra vo Viedni Karla-Heinza Grundböcka. Podľa jeho slov tohto Sýrčana nevyhostili z alpskej republiky, pretože disponoval cestovným dokladom z Bulharska, ktorý mu umožňoval 90 dní zostať na území Schengenu.

Viac o téme: útok DaešAnsbach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu