Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Daeš mal v pláne ďalšie smrtiace útoky: Rýchla reakcia polície, džihádisti sú už za mrežami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

KUVAJT - Bezpečnostné zložky v Kuvajte zmarili niekoľko plánovaných útokov tzv. Islamského štátu (IS) a zadržali piatich Kuvajťanov, ktorí sa priznali k plánovaniu teroristických útokov a členstvu v IS. Oznámili to v noci nadnes agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na kuvajtské ministerstvo vnútra.

Cieľom útokov islamistov mali byť šiitská mešita a objekt ministerstva vnútra. Podarilo sa odhaliť tri skupiny páchateľov. Jednu z nich tvoril kuvajtský policajt a dvaja občania tohto štátu na Arabskom polostrove. U oboch Kuvajťanov, ktorí sa k plánovaniu útokov priznali, sa našli dva samopaly kalašnikov a munícia.

Druhá bunka sa skladala z kuvajtskej matky a jej syna, ktorých zadržali v Sýrii a deportovali späť do Kuvajtu. Syn prerušil inžinierske štúdium vo Veľkej Británii a pridal sa k IS po tom, čo jeho brat, bojujúci tiež v radoch islamistov, zahynul v boji, uviedlo ministerstvo vnútra.

Zadržaný bol aj 18-ročný mladík, ktorý sa priznal k plánovaniu samovražedného útoku. Uskutočniť ho chcel v utorok, keď sa končí moslimský pôstny mesiac ramadán.Ministerstvo vnútra nekonkretizovalo, kedy k zatknutiam došlo. Oznámilo však, že stále  pátra po ďalších dvoch podozrivých. 

V mešite v metropole Kuvajtu sa vlani 26. júna odpálili počas piatkových modlitieb saudskoarabský samovražedný atentátnik s väzbami na IS, pričom zabil 26 ľudí. V súvislosti s týmto útokom odsúdili na smrť jedného muža, ďalších osem dostalo tresty väzenia.

Viac o téme: KuvajtISISDaešAtentát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu