Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Hororu v reštaurácii, ktorú vyhľadávajú cudzinci: Vtrhol tam Daeš, desiatky mŕtvych!

Špeciálna jednotka vtrhla do reštaurácie obsadenej militantmi Zobraziť galériu (9)
Špeciálna jednotka vtrhla do reštaurácie obsadenej militantmi (Zdroj: SITA)

DHÁKA - Extrémistická organizácia Daeš sa prihlásila k útoku na cudzincami vyhľadávanú reštauráciu v bangladéšskom hlavnom meste Dháka. Oznámila to organizácia SITE monitorujúca aktivity militantov. Prepadnutie a oslobodenie reštaurácie si celkovo vyžiadalo 26 obetí, z toho dvadsať civilistov.

Na reštauráciu Holey Artisan Bakery v Gulšáne, diplomatickej štvrti Dháky, zaútočila včera okolo 21.20 h miestneho času (17.20 h SELČ) osem až deväťčlenná skupina ozbrojencov, ktorí zadržali približne 20 rukojemníkov z radov zákazníkov a zamestnancov vrátane viacerých cudzincov, informovala agentúra Reuters. 

FOTO Hororu v reštaurácii,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Extrémisti z Daeš tvrdili, že počas útoku v reštaurácii a následných bojov s políciou zabili viac ako 20 ľudí, čo bezprostredne nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov. Bangladéšska polícia doposiaľ potvrdila len dvoch zabitých policajtov a minimálne 15 zranených osôb. Miestne nemocničné zdroje hovoria o 25 zranených príslušníkoch polície a jednom zranenom civilistovi; desať osôb je v kritickom stave. 

FOTO Hororu v reštaurácii,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Jeden zo zamestnancov reštaurácie, ktorému sa spolu s ďalšími asi 10 osobami podarilo ujsť, povedal, že militanti zadržiavajú najmenej 35 ľudí, z toho asi 20 cudzincov, píše agentúra AP. Podľa svedkov boli útočníci boli ozbrojení strelnými zbraňami a bombami a do reštaurácie vtrhli s arabským pokrikom Alláhu akbar (Boh je najväčší). V okolí budovy sa rozmiestnilo veľké množstvo príslušníkov bangladéšskych bezpečnostných síl a príslušníkov elitných kománd, ktorých prioritou je záchrana rukojemníkov. 

V prevažne moslimskom Bangladéši za posledných 18 mesiacov zaznamenali nárast násilností páchaných islamskými extrémistami, ktorí útočia na ateistov, gejov, liberálov, cudzincov a príslušníkov náboženských menšín.

FOTO Hororu v reštaurácii,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Doposiaľ však išlo zväčša o akcie jednotlivcov, a nie väčšie koordinované operácie. K násilnostiam sa opakovane hlási Islamský štát alebo al-Káida; bangladéšske úrady však popierajú, že by existovalo priame spojenie medzi miestnymi militantmi a týmito zahraničnými teroristickými skupinami. 

Špeciálna jednotka vtrhla do reštaurácie obsadenej militantmi

Príslušníci špeciálnej jednotky vtrhli dnes ráno do reštaurácie v bangladéšskej metropole Dháka, ktorú v piatok večer obsadili ozbrojení militanti a zadržiavali v nej približne 20 rukojemníkov vrátane cudzincov. Po začiatku operácie sa z budovy reštaurácie ozývala intenzívna streľba a výbuchy. Polícia sa pred spustením akcie pokúšala s ozbrojencami vyjednávať. 

FOTO Hororu v reštaurácii,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Medzi rukojemníkmi sú aj občania Talianska, Indie a Japonska. Taliansky veľvyslanec v Bangladéši hovorí o siedmych zadržiavaných Talianoch. Hovorca japonskej vlády uviedol, že sa počas oslobodzovacej operácie podarilo zachrániť 12 rukojemníkov vrátane dvoch cudzincov. Nebolo však jasné, či medzi oslobodenými boli aj Japonci. 

K útoku sa prihlásila extrémistická organizácia Daeš, ktorá tvrdí, že jej bojovníci v reštaurácii zabili 24 ľudí a zranili 40, čo však nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov. Bangladéšska polícia takéto vysoké počty obetí popiera.  Ešte pred spustením rannej oslobodzovacej operácie prišli počas sporadických prestreliek s militantmi o život dvaja policajti a ďalších 26 ľudí utrpelo zranenia. 

FOTO Hororu v reštaurácii,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Policajti oslobodili aspoň ôsmich rukojemníkov, zabili 5 militantov

Boje v reštaurácii v bangladéšskej metropole Dháka, ktorú v piatok večer obsadili ozbrojení militanti, dnes ráno utíchli. Zatiaľ však nie je jasné, či definitívne. Príslušníci špeciálnej jednotky počas ranného zásahu v reštaurácii oslobodili ôsmich až desiatich rukojemníkov a stále sa nachádzajú v budove. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa bangladéšskej polície. Agentúra DPA taktiež z odvolaním sa na miestneho policajného činiteľa uviedla, že pri zásahu bolo zabitých päť ozbrojencov.  Koľko útočníkov a rukojemníkov stále zostáva v bdove, nie je jasné.

FOTO Hororu v reštaurácii,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Rukojemnícka dráma v bangladéšskej metropole sa skončila

Rukojemnícka dráma v reštaurácii v bangladéšskej metropole Dháka sa dnes skončila, informovala agentúra DPA. Podľa agentúry Reuters špeciálna jednotka zabila šiestich teroristov a oslobodila 13 rukojemníkov vrátane troch cudzincov.

Operácia sa skončila do hodiny po tom, čo príslušníci špeciálnej jednotky vtrhli do reštaurácie. Oslobodených ľudí previezli do nemocníc. O presnom počte obetí medzi rukojemníkmi sa úrady zatiaľ nezmienili, uviedla DPA.

Pri útoku v Dháke zahynulo niekoľko civilistov, oznámila premiérka Bangladéša

Rukojemnícka dráma v reštaurácii v bangladéšskej metropole Dháka si vyžiadala životy niekoľkých civilistov, oznámila dnes bangladéšska premiérka Hasína Vadžídová. Doplnila, že špeciálna jednotka zabila šiestich teroristov, jedného zadržala a oslobodila 13 rukojemníkov. "Podarilo sa nám zachrániť 13 ľudí, niekoľko ďalších sa nám nepodarilo," citovala premiérku agentúra DPA. 

FOTO Hororu v reštaurácii,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Hovorca bangladéšskej armády Asraf Čaudhrí uviedol, že ozbrojenci zabili 20 ľudí ešte pred dnešnou oslobodzovacou akciou. "Väčšina (rukojemníkov) bola nemilosrdne zabitá ostrými zbraňami ešte včera," citovala Čaudhrího agentúra Reuters. Hovorca spresnil, že oslobodzovaciu operáciu spustili po 12 hodinách od obsadenia reštaurácie militantmi. Medzi 13 zachránenými je Japonec a dvaja občania Srí Lanky, dodal Čaudhrí.Miestne médiá uviedli, že drámu prežil aj občan Argentíny a dvaja občania Bangladéša.

Podľa internetového vydania bangladéšskeho denníka Daily Star jeden zo zachránených rukojemníkov povedal, že "tí, ktorí boli schopní recitovať verše z koránu, boli ušetrení, ostatných mučili".

FOTO Hororu v reštaurácii,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Presný počet obetí a ďalšie podrobnosti úrady zverenia neskôr na tlačovej konferencii. Podľa agentúry AP japonská vláda medzitým informovala, že jeden jej občan bol zachránený, sedem ďalších je však nezvestných. Boli spoločne v reštaurácii, keď došlo k útoku. 

Viac o téme: BangladéšTeroristický útokDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu