Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Talianska polícia chytila manželský pár: Chceli sa pridať k Daeš, šírili ich propagandu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

BRESCIA - Taliansko-tuniský manželský pár, ktorý šíril džihádistickú propagandu na sociálnych sieťach a plánoval cestu do Sýrie, kde chcel bojovať v radoch extrémistickej organizácie Daeš, zatkli orgány v severnom Taliansku. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na dnešné oznámenie polície.

Protiteroristickú operáciu v meste Brescia, ležiacom približne 80 kilometrov východne od Milána, spustili na základe výsledkov preverovania manželstiev a ďalších zväzkov medzi cudzincami sympatizujúcimi s islamistami a Taliankami konvertovanými na islam. Manžel-Tunisan, čakajúci na doklady o legálnom trvalom pobyte, bol vyhostený z Talianska. Jeho 30-ročnú taliansku manželku, ktorá začala nosiť závoj zahaľujúci celú tvár a prejavovala znaky radikalizácie, začali vyšetrovať pre nábor teroristov.

Žena zverejňovala na Facebooku odkazy oslavujúce džihád a mučeníctvo, informovala polícia. "Ó Alah, želám si zomrieť na tvojej ceste, zomrieť v krajine tvojho proroka," tak znel jeden jej odkaz. Manželia, ktorí nežili v jednej domácnosti, využívali na komunikáciu sociálne siete. Manželstvo údajne uzavreli na moslimskom obrade v roku 2010 a taliansky civilný sobášny obrad mali o päť rokov neskôr.

Taliansko po islamistických útokoch na magazín Charlie Hebdo v Paríži z januára 2015 prijalo legislatívu, ktorá polícii uľahčuje zatýkanie alebo vyhosťovanie podozrivých teroristov. Odvtedy bolo nútene vrátených do vlasti vyše 90 osôb, uviedlo talianske ministerstvo vnútra.

Viac o téme: TalianskoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu