Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Odborníci varujú: Smrtiaca mäsožravá baktéria z pevností Daeš sa šíri s utečencami do Európy

Dieťa nakazené baktériou. Zobraziť galériu (3)
Dieťa nakazené baktériou. (Zdroj: Foto: Profimedia)

LONDÝN - Mäsožravé tropické ochorenie sa šíri po celom Strednom východe kvôli zničujúcemu vplyvu Daeš a môže sa dostať až k európskym brehom, varujú odborníci. Tí ho prirovnali k ebole a vystríhajú, že otrasné hygienické podmienky v mnohých z preplnených utečeneckých táborov sa môžu stať živnou pôdou pre rozvoj parazitickej infekcie.

Nová smrtiaca zbraň teroristov Daeš: Nepriateľa chcú poraziť vražednými parazitmi!

Strašná choroba, ktorá často napáda tvár, je bežným javom v pevnostiach Daeš, pretože krutí teroristi nechávajú telá hniť v uliciach a zničené zdravotnícke zariadenia nie sú schopné ju liečiť.

Kožná leishmanióza, ktorú rozširujú infikované piesočné muchy, bolo zriedkavým ochorením do chvíle, kým Daeš prevzal kontrolu nad časťami Sýrii a zabil tisíce zdravotníckych pracovníkov, uviedol portál express.co.uk.

Nechutné podmienky v mestách dobytých džihádistami, ako je Rakka, Deir al-Zour a Hasakah, sú živnou pôdou pre ochorenie, ktoré spôsobuje zmenu farby kože a zanecháva po sebe vážne zjazvenie. A keďže viac ako štyri milióny civilistov utiekli zo Sýrie, stovky prípadov už hlásili z Turecka, Libanonu či Jordánska.

Odborníci varujú: Smrtiaca mäsožravá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

V rokoch 2000 až 2012 bolo v Libanone nahlásených len šesť prípadov leishmaniózy, ale v roku 2013 už 1033, z ktorých podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva tvorili 96 percent vysídlení sýrski utečenci. Pri tisíckach civilistov, hrnúcich sa do Európy, existujú obavy, že ochorenie by už mohlo byť aj na európskom kontinente.

Odborník na tropickú medicínu, doktor Waleed Al-Salem, povedal: "Je to veľmi zlá situácia. Choroba sa šíri dramaticky v Sýrii, ale aj v krajinách, ako sú Irak, Libanon, Turecko a možno aj v častiach južnej Európy, kam prichádzajú utečenci. Existujú tisícky prípadov v tejto oblasti, ktoré sú však stále podceňované, pretože nikto nedokáže zrátať presný počet postihnutých osôb. Keď človeka uhryzne piesočná mucha, ktorá je drobná a menšia ako komár, môže trvať dva až šesť mesiacov, kým infekcia prepukne."

"Pred vypuknutím vojny tam bola dobrá kontrola chorôb, parazitov a piesočných mušiek, ale keď sa konflikt začal, podmienky sa zhoršili a zdravotnícky systém skolaboval, čo vytvorilo ideálne prostredie pre vypuknutie nákazy," dodal odborník.

Odborníci varujú: Smrtiaca mäsožravá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Peter Hotez, dekan Americkej národnej školy tropického lekárstva, uviedol, že ak sa nespamätáme, riskujeme ďalšiu pohromu, akou bola ebola v konfliktných zónach západnej Afriky v roku 2014.

Leishmanióza spôsobuje okrem vážneho zjazvenia rany na koži, dýchacie ťažkosti, krvácanie z nosa a ťažkosti s prehĺtaním. Jej najzávažnejšia forma môže byť smrteľná. Na zvládnutie ochorenia je podľa vedcov nutná včasná detekcia a liečba, školenia pre lekárov, zlepšenie podmienok v utečeneckých táboroch a priebežný dohľad.

Viac o téme: ChorobaIslamský štátDaešLeishmanióza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu