Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prezident Tadžikistanu mal na mále: Daeš mal s ním tieto plány

Emomali Rahmon
Emomali Rahmon (Zdroj: SITA)

DUŠANBE - Dvaja Tadžikovia naverbovaní militantnou organizáciou Daeš plánovali vlani zavraždiť prezidenta Emomaliho Rahmona. Vyhlásil to dnes súd v hlavnom meste Dušanbe.

Okresný súd v Dušanbe ďalej oznámil, že dvojicu - muža a ženu - odsúdil vlani v decembri na desať rokov a osem a pol roka väzenia. Súd dodal, že obaja páchatelia sú obyvateľmi hlavného mesta. Prípad a tresty neboli v tom čase zverejnené, doplnila informácie tlačová agentúra Reuters.

Rachmon čelil vlani v septembri pokusu o štátny prevrat, ktorý riadil námestník ministra obrany. Ten vtedy počas boja proti vládnym vojakom prišiel o život. Rachmon stojí na čele stredoázijskej krajiny od roku 1992 a v občianskej vojne v rokoch 1992-97 využil podporu Ruska na rozdrvenie islamistických povstalcov. Prezident pripísal vlaňajší pokus o prevrat opozičnej Strane islamskej obrody, ktorá bola v tom čase zakázaná.

Vláda v Dušanbe uviedla, že k IS sa pridalo vyše 1000 Tadžikov - najviac medializovaný bol prípad bývalého plukovníka Gulmuroda Chalimova, Spojenými štátmi vycvičeného veliteľa elitných jednotiek tadžickej polície, ktorý tiež bojoval na strane IS.

Viac o téme: TadžikistanEmomali Rahmon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu