Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bruselský scenár sa mohol stať aj v Nemecku: Zmarili už 11 teroristických útokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Už jedenásť teroristických útokov zmarili od roku 2001 v Nemecku tajné služby a polícia. S odvolaním sa na predsedu Spolkového kriminálneho úradu (BKA) Holgera Munch o tom dnes informovala agentúra DPA.

V Nemecku podľa neho žije asi 470 nebezpečných islamistov pripravených spáchať teroristický čin a ich počet rastie."Môžeme aj na príkladoch z minulosti vidieť, že islamizmus je prítomný aj tu," uviedol Münch, podľa ktorého nie je to, že k žiadnemu veľkému atentátu v Nemecku v posledných rokoch nedošlo len otázkou šťastia, "ale aj dobrej spolupráce bezpečnostných zložiek".

Európa a teda aj Nemecko sú podľa Muncha cieľom islamistického terorizmu. V súčasnosti však vraj nemá žiadne konkrétne informácie o tom, že by Nemecku bezprostredne hrozil teroristický útok. "Zostávame ale ostražití," povedal.

BKA podľa svojho šéfa priebežne preveruje možné napojenie atentátnikov z Bruselu a Paríža na islamistov žijúci v Nemecku. V piatok policajti v Giessene a Düsseldorfe zadržali dvoch podozrivých mužov, u ktorých sa však spojitosť s teroristami zistiť nepodarilo. Nemecko slúži hlavne ako tranzitná krajina, uviedol Münch.

Pred časom Spolkový úrad pre ochranu ústavy (BfV), ktorý v Nemecku vykonáva funkciu kontrarozviedky, informoval, že v krajine žije zhruba 1100 radikálnych islamistov schopných použiť násilie. Asi 470 z nich je podľa Muncha skutočne nebezpečných. "A ich počet sa v posledných rokoch zvýšil," dodal.

Atentáty, ktoré teroristi spáchali pred týždňom na bruselskom letisku a v metre, si vyžiadali 35 mŕtvych vrátane troch útočníkov. Vlani 13. novembra teroristi zabili v Paríži 130 ľudí.

Viac o téme: Nemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu