Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Daeš sa dostal do finančnej krízy: USA budú naďalej pokračovať v útokoch!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jihadology.net)

RAKKA - Extrémistická organizácia Daeš zažíva vo svojom takzvanom kalifáte nedostatok peňazí, a preto radikálne znížila platy po celom regióne. Obyvateľov svojej bašty - severosýrskeho mesta Rakka - požiadala, aby účty za vodu a elektrinu platili v amerických dolárov, ktoré sú platidlom na čiernom trhu. Navyše je ochotný prepustiť zadržiavaných väzňov za 500 dolárov za osobu.

Extrémisti, ktorí sa v minulosti chválili razením vlastnej meny, len s ťažkosťami pokryjú svoje náklady. Je to následok koaličných náletov a ďalších opatrení, ktoré od vlaňajšej jesene odčerpali financie extrémistov.

Daeš predtým posilňoval vernosť medzi militantmi tak, že im dával dobré platy, príplatky na deti a možnosť tráviť medové týždne, ale v súčasnosti už prestal poskytovať aj menšie výhody: bezplatné energetické drinky a tyčinky Snickers.

Informácie sú získané z rozhovorov s troma emigrantmi, ktorí ešte majú rodinu alebo známych v Rakke, s obyvateľmi irackého Mósulu a s analytikmi. 

V bašte organizácie, v Rakke, sa platy od decembra znížili o polovicu, elektrina je na prídel a ceny za základné potreby sa vyšplhali do takej výšky, že sú nedostupné, ako uviedli emigranti.

USA pôjdu po extrémistoch z Daeš, kdekoľvek sa objavia

Spojené štáty budú pokračovať v útokoch na extrémistickú skupinu Daeš v Líbyi, keď sa tam stanovia nové ciele. Americký prezident Barack Obama to povedal na utorňajšej tlačovej konferencii v kalifornskom meste Rancho Mirage. Obama v tejto súvislosti podľa agentúry AP dodal, že Spojené štáty pôjdu za Daeš, "kdekoľvek sa zjaví".

Šéf Bieleho domu pripomenul vlaňajší útok USA, pri ktorom v Líbyi zahynul jeden z vodcov Daeš. USA pôjdu podľa Obamu do akcie, pokiaľ budú mať v dohľade jasný cieľ. Washington spolupracuje s ďalšími spojencami na tom, ako určiť možnosti na potlačenie Daeš v Líbyi.

Obama sa domnieva, že Líbya by mohla byť úspešná v prípade funkčnej vlády. V tejto krajine podľa neho pôsobí mnoho skupín, ktoré nesúhlasia s Daeš, a vytvorenie vlády je najdôležitejším krokom na rozuzlenie konfliktu.

Spojené štáty privítali víkendovú dohodu znepriatelených líbyjských frakcií, ktoré v nedeľu na rokovaniach v Maroku predložili návrh na zloženie vlády národnej jednoty. Bude mať 13 ministrov a päť štátnych tajomníkov.

K dohode došlo viac ako dva týždne po tom, čo  medzinárodne uznaný parlament sídliaci vo východolíbyjskom meste Tobruk odmietol pôvodne 32-člennú vládu.

Viac o téme: USALíbyaSýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu