Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Asad chce získať späť celú Sýriu: Obvinenia z vojnových zločinov odmietam

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

DAMASK - Sýrsky prezident Bašár Asad má v úmysle získať späť kontrolu nad celou svojou krajinou. Pripustil súčasne, že porážka protivládnych povstalcov, ktorí sa už piaty rok pokúšajú zvrhnúť jeho režim, si vyžiada čas a veľa síl - okrem iného aj vzhľadom na to, že do konfliktu sa nechali zatiahnuť regionálne mocnosti.

Asad to uviedol v rozhovore pre agentúru AFP monitorovanom okrem iných zdrojov aj spravodajskou službou BBC. Poskytol ho vo štvrtok, ešte pred tým, ako bol v Mníchove v noci nadnes zástupcami svetových mocností prijatý návrh na celoplošné "zastavenie nepriateľských akcií" vo vojnou zničenej Sýrii. 

Asadovo interview pre AFP je prvé, ktoré sýrsky vodca poskytol médiám od neúspechu ženevských rokovaní a od začiatku mohutnej ofenzívy vládnych síl podporovaných ruským letectvom, ktorá sa odohráva na území provincie Aleppo na severe Sýrie. Táto ofenzíva donútila desiatky tisíc Sýrčanov ujsť pred bojmi a pokúšať sa nájsť útočisko v susednom Turecku. 

Sýrsky prezident vyjadril v rozhovore podporu mierovým rokovaniam v Ženeve, ale zdôraznil, že rozhovory neznamenajú, že "my prestaneme bojovať s terorizmom". Uviedol, že od začiatku krízy bol prívržencom rokovania a hľadania jej politického riešenia.

Asad vysvetlil, že hlavným cieľom ofenzívy na severe Sýrie je odrezať cestu medzi provinciou Aleppo a Tureckom, ktorá je hlavnou zásobovacou trasou pre teroristov - ako vláda v Damasku označuje protivládnych povstalcov podporovaných Tureckom, Saudskou Arábiou a Katarom. Sýrsky prezident vyjadril presvedčenie, že keby sa podarilo preťať všetky zásobovacie trasy povstalcov z Turecka, Jordánska a Iraku, "problém" Sýrie by mohol byť vyriešený za menej než rok.

Asad v rozhovore súčasne pripustil možnosť intervencie tureckej a saudskoarabskej armády v Sýrii, ale zdôraznil, že jeho armáda je pripravená čeliť im. "Je to možné a ja to nemôžem vylúčiť z jedného prostého dôvodu, a to že (turecký prezident Recep Tayyip) Erdogan je jeden netolerantný, radikálny človek, ktorý podporuje Moslimské bratstvo a žije osmanský sen," vysvetlil Asad.

Európa by mala vytvoriť podmienky pre návrat Sýrčanov

Na margo utečeneckej krízy, počas ktorej Sýriu od začiatku vojny opustili približne štyri milióny utečencov, Asad vyhlásil, že Európa by mala vytvoriť podmienky, aby im pomohla vrátiť sa do svojej vlasti.

"Oslovím európske vlády, ktoré priamo prispeli k exodu (sýrskych utečencov) poskytovaním krytia teroristom a uvalením embarga na Sýriu, aby Sýrčanom pomohli vrátiť sa domov," uviedol sýrsky prezident.

Súčasne kategoricky odmietol obvinenia OSN, podľa ktorej je sýrsky režim zodpovedný za vojnové zločiny spáchané v Sýrii. Podľa Asada je väčšina správ inštitúcií Spojených národov "spolitizovaná" a ničím nepodložená. V súvislosti s tým deklaroval, že sa preto neobáva dňa, keď by mohol byť predvedený pred medzinárodný súdny tribunál. 

V rozhovore pre AFP sa Asad obrátil aj priamo na Francúzsko, keď ho vyzval, aby zmenilo svoju politiku voči Sýrii a začalo bojovať s terorizmom. Podotkol, že nie je na jeho krajine, aby urobila gesto voči Parížu v záujme zlepšenia vzťahov medzi oboma štátmi.

Vyjadril sa aj k odchodu Laurenta Fabiusa z funkcie francúzskeho ministra zahraničných vecí. Uviedol, že personálna zmena nie je veľmi dôležitá. Zdôraznil, že dôležitá je "skôr zmena politiky" a na nej záleží. 

Saudskoarabský minister: Asad musí odísť, inak nebude Daeš porazený 

Minister zahraničných vecí Saudskej Arábie Ádil Džubajr dnes opäť zopakoval, že sýrsky prezident Bašár Asad musí odísť z funkcie, aby bolo možné v Sýrii poraziť extrémistickú organizáciu Daeš. Vyjadril pritom presvedčenie, že sa podarí dosiahnuť "politickú zmenu" v Sýrii.

Džubajr vystúpil s prejavom na významnej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Pridal sa tak k šéfom diplomacií celosvetových a regionálnych veľmocí, ktorí už predtým na intenzívnych rokovaniach o Sýrii dosiahli dohodu o dočasnom "zastavení nepriateľských akcií" v tejto blízkovýchodnej krajine.

Džubajr vyhlásil, že Saudská Arábia pracuje na dosiahnutí politickej zmeny v Sýrii, aby bol moci zbavený "muž, ktorý je najväčším magnetom na extrémistov a teroristov v regióne". Minister dodal: "To je naším cieľom a ten dosiahneme"

"Kým nenastane v Sýrii zmena, Dáiš tam nebude porazený," zdôraznil Džubajr, pričom použil arabskú skratku pre staršie pomenovanie IS - Islamský štát v Iraku a Levante.

Taliansko venuje tri milióny eur na zmiernenie utrpenia civilistov v Sýrii 

Taliansko sa rozhodlo venovať tri milióny eur na humanitárnu pomoc na zmiernenie utrpenia sýrskych civilistov, ktorí musia unikať pred bombardovaním mesta Aleppo. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Talianske ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že táto pomoc bude doručená prostredníctvom Svetového potravinového programu (WFP), patriaceho do štruktúr OSN, a bude obsahovať strukoviny, ryžu, cukor, múku a rastlinný olej. Ďalšia agentúra OSN použije určitú sumu peňazí na nákup a doručenie stanov, paliva i ďalších nevyhnutých potrieb.

Taliansko uviedlo, že o poskytnutí núdzovej pomoci Sýrčanom rozhodlo po tom, ako bola dnes na stretnutí v Nemecku dosiahnutá dohoda o humanitárnom prímerí. Koordinátor humanitárnej pomoci OSN Stephen O'Brien dnes vyzval bojovníkov v Sýrii, aby zabezpečili "úplný a nepretržitý prísun humanitárnej pomoci" do obliehaných, ťažko dostupných a iných oblastí krajiny.

Zároveň privítal dohodu kľúčových štátov o ukončení nepriateľských akcií v Sýrii do jedného týždňa a o "zrýchlenom a rozšírenom" dodávaní humanitárnej pomoci do obliehaných oblastí už od začiatku tohto týždňa. O'Brien v dnešnom vyhlásení uviedol, že "ľud Sýrie - v mestách a obciach ako Aleppo, Madájá, Fúa, Kafarjá, Dajr az-Zaur i ďalších - nutne potrebuje, aby sa skoncovalo s brutálnym násilím, bombardovaním, obliehaním, bránením v slobodnom pohybe či v dodávke potravín a lekárskej starostlivosti".

O'Brien zdôraznil, že OSN a jej partnerské humanitárne organizácie potrebujú, aby mali "ich humanitárni pracovníci zaručený bezpečný, neprerušovaný pohyb cez celú krajinu". Koordinátor však predovšetkým vyzval na "zmysluplné konanie priamo na území krajiny".

Viac o téme: SýriaBašár AsadMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu