Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Razia v rómskej osade: Muži sa vydali na zlé chodníčky, tajné spriahnutie s džihádistami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

SOFIA - V Bulharsku vzniká nový problém. Tamojšia menšina Rómov sa pod vplyvom radikálneho islamu začína radikalizovať. Zlé podmienky pre plnohodnotný život doma ich vedú k inklinácii k džihádizmu.

Dvadsaťšesť zadržaných. To je výsledok komanda, ktoré spravilo raziu v bulharskej rómskej osade. Medzi nich patril aj Ahmed Moussa. Približne o pol roka neskôr Moussa a spolu s ním ďalších 13 členov obžalovali zo šírenia náboženskej nenávisti a vojnovej propagandy. Moussa je charizmatický rómsky kazateľ, ktorý už mal opletačky so zákonom. No tento raz je to vážne. Do obvinení sa pridala aj obžaloba so spolupráce s teroristickou organizáciou Daeš.

Východisko hľadajú v islame

Podľa balkánskej investigatívnej siete (Balkan Investigative Reporting Network) rómsky líder burcoval svojich súkmeňovcov, aby išli položiť svoj život za Islamský štát. Obžaloba má na neho kompromitujúci materiál v podobe snímok, na ktorých propaguje džihádistov. Takisto jeho kázne spĺňali všetky podmienky rozsievania násilia. Navyše, poskytol trom ľuďom napojených na IS ubytovanie u seba doma.

Teroristi z Daeš sa vyhrážajú v novom videu: Útok v ďalšej obľúbenej destinácii Slovákov!

Inklinácia Rómov k Daeš môže byť v Bulharsku veľký problém. Tamojšia populácia Rómov tam tvorí pravdepodobne 15 percent populácie. K nim sa pridáva aj vrstva Pomakov, ktorých väčšinová verejnosť vníma ako Rómov. Pád komunizmu v Bulharsku znamenal stratu práce a istôt, ktoré viedli k odcudzeniu sa a Rómovia sa izolovali v getách. Kde nachádzajú východisko? V islame. "Rómovia hľadajú v islame novú identitu. Chcú byť súčasťou niečoho väčšieho. Niečoho, čo zborí múry ich geta," cituje český server Lidovky Antonina Željazková

Rozhnevaní mladí muži

Šťastie hľadal na Západe aj Moussa. Skúšal pracovať vo Viedni, kde aj konvertoval na islam. Sám bojoval tiež s depresiou a schizofréniou. Po návrate sa usadil v Iztoku, kde začal pôsobiť ako imám. Oficiálni predstavitelia islamu mu to neodobrili, no Moussa, aj vďaka svojej charizme, kázal, kade chodil. Jeho nasledovníci si nechali narásť bradu a obliekli sa do stredovekých oblekov a začali sa uzatvárať do seba.

Podhubie pre vznik radikalizmu

Izolácia pred spoločnosťou a tiež neochota bulharského štátu riešiť problémy moslimskej menšiny,vedú k radikalizácii. "V Bulharsku dnes neexistuje jediné islamské vzdelávacie stredisko s akreditáciou Ministerstva školstva. Chýba štátna pomoc aj previerka zo strany štátu, kto a čo vyučuje v islamských školách. Oboje napomáha šíreniu radikálneho islamu. Rovnako tak nejednota: operujú tu duchovní rôznych islamských denominácií a siekt a spory rozdeľujú aj vodcovské islamskej autority," opísala Lidovkám situáciu balkanistka Zuzana Piptová-Vrabchev.

Viac o téme: RómoviaBulharskoIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu