Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

USA odhadujú počet bojovníkov Daeš: V Sýrii ich je menej, počet výrazne stúpol v Líbyi!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americké tajné služby dospeli k záveru, že počet príslušníkov džihádistickej organizácie Daeš v Líbyi sa v poslednom čase zdvojnásobil a stúpol na približne 6500, pričom najviac islamistov prichádza z Turecka a Sýrie. Informovala o tom v noci nadnes americká televízia CNN.

Podľa správy odvolávajúcej sa na tajné služby začal Daeš do Líbye presúvať časť svojich ozbrojencov zo Sýrie i z Turecka, ak sa odtiaľ nemôžu dostať do Sýrie. V súvislosti s tým americký Pentagón pristupuje k intenzívnejšiemu sledovaniu vývoja v Líbyi a v rámci toho aktívnejšie využívať špionážne lietadlá.

Znepokojenie z nárastu vplyvu Daeš v Líbyi vyjadril koncom januára aj predseda Zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl generál Joseph Dunford, ktorý sa vyslovil za nasadenie vojenskej sily na zastavenie expanzie Daeš. Vyjadril tiež presvedčenie, že Daeš má v úmysle koordinovať z Líbye svoje útoky na území Afriky. Americký generál súčasne apeloval na vytvorenie podmienok, ktoré by viedli k vyriešeniu politickej krízy v Líbyi.

Kým americké tajné služby tvrdia, že v Líbyi je momentálne okolo 6500 bojovníkov Daeš, iné bezpečnostné zdroje tento údaj spochybňujú s tým, že ich počet je zrejme len polovičný. Obe strany sa však zhodujú, že Daeš je stále schopný udržať si svoje bašty - iracké mesto Mósul a sýrske mesto Rakka, a to aj napriek poklesu svojich bojovníkov v oboch týchto krajinách.

Počet militantov Daeš bojujúcich v Iraku a Sýrii podľa amerických spravodajských služieb klesol, informovala dnes tlačová agentúra DPA. USA odhadujú, že bojovníkov Daeš je od 19.00 do 25.000. V čase najväčšieho rozmachu ich bolo až 31.500, uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest. Tento pokles pripisuje vojenských snahám partnerov USA na zemi, Američanmi vedenej leteckej operácii a snahám udržať zahraničných bojovníkov mimo bojiska.

Viac o téme: Daeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu