Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Humanitárna kríza v Sýrii: Zdravotníci sú zhrození, od hladu tam zomreli desiatky ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - V obliehanej sýrskej Madaji v uplynulých 30 dňoch zomrelo hladom 32 ľudí. Svetovému programu pre výživu (WFP) to oznámili zástupcovia miestnych organizácií. Do Madaje, ktorú už niekoľko mesiacov oblieha sýrska armáda a kde hladuje asi 40 000 ľudí, dorazil vo štvrtok druhý humanitárny konvoj v tomto týždni. Na miesto mieria aj mobilné kliniky a lekárske tímy Červeného polmesiaca. Zdravotníci dostali povolenie od sýrskej vlády, informovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Podľa hovorkyne WFP Bettiny Lüscherovej im údaje o počte hladujúcich a celkovej situácii v Madaji poskytli predstavitelia tamojšieho výboru, ktorý má na starosti pomoc miestnym ľuďom. WFP tieto informácie nebol schopný overiť.

"Náš odborník na výživu hovoril, že situácia je tam veľmi zlá a dospelí vyzerajú naozaj vychudnuto. Podľa jedného z členov tohto výboru zomrelo za posledných 30 dní hladom 32 osôb," dodala Lüscherová. O desiatkach úmrtí informovali už skôr miestni lekári aj humanitárne organizácie.

Sýrske úrady tiež povolili, že v Madaji môžu lekári začať poskytovať pacientom potrebné očkovanie. WHO dúfa, že by k tomu mohlo dôjsť už od budúceho týždňa. OSN by tiež chcelo do mesta budúci týždeň poslať ďalšie humanitárne zásielky. Štvrtkový konvoj priviezol pomoc do Madaje aj do šiitskych dedín Fua a Kafrajá, kde je v povstaleckom obkľúčení asi 20.000 ľudí. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vo štvrtok označil obliehanie sýrskych miest za vojnový zločin.

Detský fond OSN (UNICEF) dnes oznámil, že z 25 detí do piatich rokov, ktoré prezreli jeho zamestnanci a personál WHO v Madaji, vykazovalo 22 znaky "miernej alebo vážnej podvýživy". Pracovníci UNICEF boli vraj tiež svedkom smrti šestnásťročného chlapca, ktorý zomrel na podvýživu.

OSN odhaduje, že v Sýrii žije v zhruba 15 obliehaných lokalitách na 450.000 ľudí, a to v oblastiach kontrolovaných ako vládou, tak radikálmi z Daeš alebo ďalšími povstaleckými skupinami. Dodávky humanitárnej pomoci do Madaje, prvé od vlaňajšieho októbra, boli výsledkom dohody medzi niekoľkými stranami konfliktu.

Ruské ministerstvo zahraničia vyzvalo všetky strany sýrskeho konfliktu, aby sa zasadili o zabezpečenie humanitárnej pomoci pre obliehanie a hladujúce mestá. Ministerstvo vraj spolupracuje so sýrskou vládou a snaží sa ju prinútiť k spolupráci s OSN.

Zabezpečenie pomoci je aj novou úlohou pre ruskú armádu, oznámilo ministerstvo obrany. Ruské lietadlá vraj už doviezli 22 ton pomoci do oblasti okolo východosyrského mesta Dajr az-Zaur. Podľa Sýrskej organizácie pre ochranu ľudských práv (SOHR), ktorá situáciu v krajine sleduje z Londýna, ruský nákladné lietadlo sprevádzané vojenskými strojmi zhodilo pomoc v niekoľkých oblastiach kontrolovaných vládou.

Mesto Dajr az-Zaur a jeho okolie je už viac ako rok obliehané ozbrojencami z hnutia Daeš, ktorí obsadili rozsiahle územia v Sýrii aj v susednom Iraku. V otrasných podmienkach v tejto oblasti žije asi 250.000 ľudí, ktorým chýba najmä jedlo a lieky.

Viac o téme: SýriaDaešMadaja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu