Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Sýrske mesto na pokraji vyhladovania: Otrasné FOTO vychudnutých detí a mŕtvych starcov

Takto vyzerá sedemročný sýrsky chlapec.
Takto vyzerá sedemročný sýrsky chlapec. (Zdroj: Twitter)

DAMASK - V obliehanom sýrskom meste Madájá ľudia umierajú od hladu, mnohí sa živia lístím, trávou a vodou ochutenou korením. Ceny potravín tam dosiahli závratnú výšku - kilogram ryže stojí v prepočte 230 eur. Madájá s viac ako 30.000 obyvateľmi je v obkľúčení provládnych jednotiek od vlaňajšieho júla a podľa sýrskych ochrancov ľudských práv tam zomrelo hladom najmenej desať ľudí a ďalších 13 zabili míny.

Sýrsky utečenec prehovoril o živote v hlavnom meste Daeš: Deti hliadkujú s kalašnikovmi

Potraviny sa nakupujú na gramy, niektorí obyvatelia zabili svojich zvieracích miláčikov a zjedli ich. "Ľudia pomaly umierajú. Kvitnú nám práve izbové rastliny. Včera sme im ostrihali okvetné lístky a zjedli ich. Bolo to ale horké, strašné," povedal denníku The Guardian sociálny pracovník menom Luaj, ktorý pôsobí práve v Madájí.

Na internet sa dostali zábery starcov, ktorých zabil hlad, detí vychudnutých na kosť, niektorých tak slabých, že hoci nejde o batoľatá, nemajú silu chodiť a pohybujú sa v kočíku.

Podľa Ibráhíma Abbása, ktorý dezertoval z armády, ľudia bez rozdielu pohlavia a veku chudnú až o 20 kilogramov. "Neuvidíte tam dieťa, ktoré by nemalo vpadnuté oči a uprený pohľad hladného človeka," povedal.

Povstalci vlani na jar obsadili veľké časti územia na severozápade Sýrie vrátane dvoch šiitských enkláv Fua a Kafrajá v provincii Idlib. K šiitskej sekte alávitov patrí celé sýrske vedenie. Armáda v odvete obkľúčila Madáju a susedné Zabadání, ktoré bývalo v minulosti jedným z centier protiasadovskej opozície. Obe tieto lokality ležia blízko hranice s Libanonom.

Už niekoľko mesiacov sa rokuje o lokálnom prímerí, ktoré má umožniť vzájomnú evakuáciu ľudí z obliehaných miest. Zatiaľ sa podarilo dohodnúť len evakuáciu ranených a ďalej jednu humanitárnu pomoc. Konvoje sa vlani v októbri rozbehli do všetkých štyroch miest, avšak po niekoľkých dňoch bolo zásobovanie zastavené.

"Videl som ľudí zabíjať mačky a jesť ich, je sa lístie zo stromov," povedal Luaj. Za rovnakú horibilnú cenu ako ryža sa predáva aj šošovica alebo cukor. Ľudia vraj padajú od hladu a situácia sa zhoršuje kvôli studenému počasiu. Madájá leží v nadmorskej výške 1300 metrov. Ostreľovači majú z okolitých kopcov mesto ako na dlani, takže sa ľudia nemôžu dostať do lesa po drevo. Pri pokusoch ich bolo niekoľko zabitých.

Jeden učiteľ povedal, že blokované sú všetky príjazdové cesty do Madájí aj Zabadání a všade je veľa mín. Niekoľko detí, ktoré sa pokúšali natrhať si trávu a zjesť ju, prišlo o nohy alebo ruky.

"Nie je tu už nič na jedenie. Dva dni už pijem len vodu," povedala telefonicky jedna z obyvateliek agentúre AFP. "Už nikoho nežiadame o pomoc. Žiadali sme toľkokrát a nikto nás nevypočul," povedal Luaj.

Viac o téme: HladSýriaMadájá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu