Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Daeš ukázal nástupcu Džihádistu Johna: Zvráteným katom britských špiónov je otec štyroch detí

Siddhartha Dhar
Siddhartha Dhar (Zdroj: Youtube/shariah4hind2012's channel)

RAKKA - Po smrti Džihádistu Johna hľadali teroristi z Daeš novú krv. Nástupcom obávaného kata, ktorého zabili špeciálne americké jednotky pomocou drona, je teraz Brit Siddhartha Dhar, ktorý mal na nedávno zverejnenom videu figurovať pri poprave piatich britských špiónov.

Okolo postavy Siddhartha Dhara je závoj tajomstva. Mnohí sú presvedčení, že novým katom teroristov z Daeš je Dhar, ale informácia zatiaľ nebola nikým oficiálne potvrdená. Dhar je pôvodom Hind, ktorý konvertoval na islam a pripojil sa k radikálnej islamistickej organizácii al-Muhajiroun, ktorej pôsobenie je v Británii zakázané. Viaceré médiá uvádzajú, že po konvertovaní prijal meno Abu Rumajsah. V roku 2014 ho zatkla polícia, ale následne bol prepustený na kauciu. Radikálnu vetvu al-Muhajiroun založil britský extrémistický kazateľ Anjem Choudary.

Bezpečnostní analytici predpovedajú: Takto sa vyvinú vojenské konflikty vo svete, máme sa báť?

Rodina si podľa Ibtimes.co.uk nie je celkom istá, či na jednom z posledných videí Daeš vystupuje práve Siddhartha Dhar, hoci spočiatku v chladnokrvnom vrahovi spoznali jeho identitu. Dharova sestra Konika uviedla, že zmenila názor, aj keď si spočiatku myslela, že ide o jej brata. „Bola som v šoku. Bola som presvedčená, že ten zvuk z videa sa podobá  na hlas môjho brata, ktorý si pamätám, ale keď som si video pozrela detailne, nebola som si úplne istá,“ spochybnila Konika.

Odborníci sa však domnievajú, že mužom na videu by mohol byť práve Dhar, pretože už v minulosti sa prezentoval na videách počas pôsobenia v al-Muhajiroun. Počas určitého obdobia sa priamo hlásil k extrémizmu a ešte pred útekom do Sýrie sa zopárkrát objavil v televízii.

Británia je presýtená zlom

Dhar publikoval niekoľko videí a článkov, v ktorých vychvaľuje život pod kalifátom. Dokonca je autorom „turistického sprievodcu“, v ktorom lyricky opisuje miestne kulinárske špeciality a kozmopolitnú príchuť Rakky v Daeš. O demokracii v Británii sa vyjadroval, že je skľučujúca, krajina je vraj presýtená zlom, pornografiou, potratmi a hazardnými hrami. Vyzdvihol, že ľudia v kalifáte majú zadarmo plyn a bývanie.

Dhar pochádza z Walthamstow vo východnom Londýne a je otcom štyroch detí. Po tom, ako sa dostal von na kauciu, utiekol do Sýrie, aby sa stal členom teroristickej skupiny Daeš. Muž s prezývkou Rumajsah sa mal pravidelne zúčastňovať demonštrácií proti USA či Izraelu a neislamským vplyvom, informoval portál Dnaindia.com.

Viac o téme: Siddhartha Dhar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu