Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nové obvinenia voči Moskve: Povstalci bojujúci s Daeš tvrdia, že Rusi ich bombardujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA – Ruské letectvo podniká denne desiatky leteckých úderov na podporu opozičnej Slobodnej sýrskej armády (FSA), ktorá bojuje proti ozbrojencom z hnutia Islamský štát.

Oznámil to dnes náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov. Počet povstaleckých bojovníkov z FSA v provinciách Homs, Hama, Halab a Rakka podľa neho neustále rastie. Sýrski povstalci ale Gerasimove slová o podpore popreli a naopak obvinili Moskvu, že bombarduje ich bojové pozície.

Rusko začalo leteckú kampaň v Sýrii koncom septembra. Moskva tvrdí, že bombarduje ciele islamistov, podľa Západu ale jej nálety mieria aj na pozície ďalších povstalcov, vrátane tých, ktorých podporuje Západ. Rusi pri náletoch spolupracujú so sýrskou armádou a netaja sa tým, že podporujú prezidenta Asada.

"Počet jednotiek Slobodnej sýrskej armády neustále rastie," citovala Gerasimova agentúra Reuters. "Len na ich podporu vykonáva ruské letectvo denne 30 až 40 náletov. Sú im tiež poskytované zbrane, munícia a materiálna pomoc," dodal náčelník ruského generálneho štábu.

O pomoci niektorým jednotkám opozičnej FSA, teda povstaleckej skupiny, ktorá bojuje proti režimu prezidenta Bašára Asada, hovoril minulý týždeň už ruský prezident Vladimir Putin. "Niekoľko jednotiek (FSA) s viac ako 5000 mužmi, spolu s bežnou armádou, podniká ofenzívu proti teroristom v provinciách Homs, Hama, Halab a Rakka," povedal. "Poskytli sme im leteckú podporu, rovnako tak aj sýrskej armáde, a pomohli sme im so zbraňami, muníciou a ďalšími dodávkami," dodal.

Kým ale Putin znel jednoznačne, jeho hovorca Dmitrij Peskov o pár hodín neskôr uviedol, že prezident mal na mysli, že Rusko posiela zbrane a ďalšie dodávky sýrskym vládnym jednotkám a nie FSA. Vzdušnú podporu ale vraj poskytujú obom. Vyhlásenie hovorcu Kremľa bolo považované za pokus zmierniť prípadnú reakciu zo strany Asada, ktorý označuje FSA a ďalšie umiernené povstalecké skupiny za teroristov.

Zástupcovia povstalcov dnes akúkoľvek priamu podporu Moskvy popreli, z ruských leteckých úderov majú vraj prospech len nepriamo. FSA je zložená z mnohých skupín, Rusi ale konkrétne neuviedli, ktorú podporujú. Tie najmocnejšie jednotky v rámci FSA majú vojenskú podporu zo strany Saudskej Arábie a Spojených štátov.

Viac o téme: Islamský štátDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu