Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obavy z druhého 9/11: Islamský štát v Líbyi učí teroristov pilotovať civilné lietadlá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

TRIPOLIS - Radikáli z organizácie Islamský štát (IS) sa učia v Líbyi pilotovať lietadlá. Podľa denníka Aš-Šark al-Avsat majú k dispozícii najmenej jeden simulátor, ktorý mohol byť odcudzený na niektorom líbyjskom letisku. "Je to moderný simulátor, ktorý zrejme pochádza zo zahraničia," povedal líbyjský armádny zdroj denníku.

DAESH obsadil mesto na pobreží: Používa ho na plánovanie teroristických útokov v Európe

Ľudia z IS sa vraj učia pilotovať civilné lietadlá v okolí severolíbyjského mesta Syrta. Líbyjská armáda sa niekoľkokrát neúspešne pokúsila obsadiť základňu, na ktorej sa tento výcvik koná.

Aš-Šark al-Avsat píše, že simulátor o veľkosti malého automobilu umožňuje výučbu štartu a pristávania lietadla, má radarovú obrazovku a komunikačné zariadenia umožňujúce kontakt s riadiacou vežou. Islamský štát ho má k dispozícii od októbra.

Správa vyvoláva znepokojenie v súvislosti s teroristickými atentátmi spáchanými v USA v roku 2001. Sieť al-Kájda pri nich vtedy použila ľudí, ktorí sa naučili ovládať civilné lietadlá a dve z nich nasmerovali na budovy Svetového obchodného centra v New Yorku, ďalšie lietadlo potom bolo použité pri útoku na budovu Pentagónu a štvrté sa zrútilo v Pensylvánii.

Odhaduje sa, že IS má v Líbyi 2000 až 3000 ľudí, ktorí dostávajú pokyny z centier v Iraku a Sýrii.

Odborníci OSN poverení sledovaním IS a skupín napojených na al-Kájdu v správe z tohto týždňa uvádzajú, že väčšina členov IS pôsobiacich v Líbyi je sústredená v Syrte, ale nedarí sa im prenikať ďalej, pretože pre to nemajú dostatočnú miestnu podporu. Napriek tomu ale IS považuje Líbyu za najsľubnejší priestor pre rozšírenie svojho chalifátu, ktorý už skupina vyhlásila na časti územia Iraku a Sýrie.

V Líbyi je ale IS vnímaný ako jedna z mnohých tamojších bojujúcich skupín a nedarí sa mu získať pre svoju činnosť miestneho spojenca, myslia si experti OSN.

Viac o téme: Islamský štátDaesh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu