Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Brutálny masaker civilistov: Ruská armáda zhodila bomby na tržnicu, 10 mŕtvych detí

Rusi rozpútali náletom peklo. Zobraziť galériu (2)
Rusi rozpútali náletom peklo. (Zdroj: tv)

ARIHA - Putinove bombardéry rozsievajú v Sýrii smrť. Najnovšie sa ruskí stíhači dopustili doteraz najväčšej masakry v tejto vojnou zmietanej krajine. Na sýrskom trhovisku, kde zabili vyše 40 ľudí medzi ktorými boli aj deti dopadli bomby, ktoré miesto premenili na peklo. Zábery z miesta činu sú hrozivé. Alarmujúci je fakt, že tento región neovláda Islamský štát, proti ktorému vyhlásil ruský prezident krížovú výpravu.

Najmenej 44 ľudí zahynulo a ďalšie desiatky osôb utrpeli zranenia pri nedeľňajšom nálete na trhovisko v sýrskom meste Ariha. Za útokom sú lietadlá ruských vzdušných síl, informovala panarabská televízia al-Džazíra s odvolaním sa na aktivistov. Medzi mŕtvymi malo byť aj desať detí. Nejde o jediný devastačný nálet Rusov za posledné dni.

Podľa svedkov Rusi bombardovali trh

Mesto leží v provincii Idlib a je pod kontrolou tzv. Dobyvateľskej armády - povstaleckej aliancie, ktorú tvorí aj Front an-Nusra, informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Túto časť Sýrie má pod kontrolo odnož Al-kájdy Nusra Front, dôležitejší je fakt, že provinciu neovláda Islamský štát.

UPOZORNENIE: Video nie je vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov

Záchranársky pracovník civilnej obrany Mohamed Queissi tvrdí, že ľudia na trhu nakupovali, keď zrazu začuli stíhačky. "Obchodníci nahlas kričali, ľudia predávali a nakupovali, keď zrazu bolo počuť zvuk stíhačiek. Za menej ako sekundu lietadlá udreli a bolo počuť hrobové ticho," povedal agentúre Reuters.

Ďalší pracovník Mohamed Amine Qurabi uvidel následne na uliciach peklo. "Videl som ľudí po uliciach, mŕtvoly po uliciach a vystrašené deti, ktoré plakali a hľadali svojich rodičov," povedal Qurabi.

Podľa (SOHR) neho boli zasiahnuté aj ďalšie štvrte mesta. Miestne médiá informovali, že pri náletoch boli použité kazetové bomby. Predstavitelia ruského ministerstva obrany sa k prípadu bezprostredne nevyjadrili, uviedla al-Džazíra. Dobyvateľská armáda obsadila mesto v máji po ťažkých bojoch s provládnymi silami. Výsledkom ofenzívy bolo obsadenie celej provincie Idlib.

Tvrdý odkaz Rusku

Rusko podniká nálety v Sýrii na podporu prezidenta Bašára Asada od 30. septembra. Tvrdí, že cieľom úderov sú pozície teroristickej organizácie Islamský štát (IS) a ďalších teroristických skupín.

UPOZORNENIE: Video len pre osoby staršie ako 18 rokov

Viac o téme: MŕtvolyBombardovanieNáletRuskoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu