Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

DAESH obsadil mesto na pobreží: Používa ho na plánovanie teroristických útokov v Európe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: alhayat)

SYDNEY/TUNIS - Z rádií prestala hrať hudba a prebehli prvé verejné popravy. Nestalo sa tak však na území Sýrie alebo Iraku, ale v úplnej krajine, ktorej mesto má byť pod plnou kontrolou teroristov z Islamského štátu. Podľa médií rastú obavy, že Syrta, nachádzajúca sa na pobreží Stredozemného mora v Líbyi, by sa mohla stať novou hlavnou pevnosťou militantov v prípade, že sa vodcovia podujmú na ústup z Blízkeho východu.

Propagandistické VIDEO sa zvrhlo na smrtiace inferno: Islamského teroristu pred kamerou vyhodili do vzduchu

IS tvrdí, že v meste si začalo pripravovať pôdu už vo februári minulého roka. Syrta, leží asi 4000 kilometrov od sýrskej Rakky, a slúži nielen ako základňa v blízkosti Európy, ale pôsobí aj ako miesto pre generovanie príjmov z ropy a plánovanie teroristických útokov, píše The Wall Street Journal.

V meste vztýčili kultovú vlajku Islamského štátu a v uliciach sa objavili billboardy a nápisy obsahujúce jeho odkazy. Nielenže rozhlasové stanice prestali hrať hudbu, ale aj ostatné zakázané veci boli buď zhabané alebo zničené, ako si ozbrojenci budovali svoj vplyv v regióne.

Podľa správ sa počet bojovníkov  za menej ako 12 mesiacov prudko zvýšil z 200 až na 5000. Rastúca prítomnosť IS na africkom kontinente už rozozvučala poplašné zvony v susednom Tunisku, ktoré uzavrelo svoje hranice s Líbyou po samovražednom bombovom útoku na autobus minulý týždeň.

Autobus, v ktorom zahynulo 12 členov prezidentskej stráže.
Zobraziť galériu (2)
Autobus, v ktorom zahynulo 12 členov prezidentskej stráže.  (Zdroj: SITA/AP)

Tunisko, kolíska povstania arabskej jari, bolo sužované islamistickým násilím od roku 2011, ku ktorému došlo po zvrhnutí dlhoročného diktátora Zine El Abidine Ben Aliho. Islamský štát využíva chaos, ktorý sa šíri Líbyou od rovnakého roku, kedy zvrhli a zabili dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího, na zaistenie si prítomnosti v tomto severoafrickom štáte bohatom na ropu.

Po utorokovom samovražednom útoku v hlavnom meste Tuniska, pri ktorom atentátnik zabil seba a 12 členov prezidentskej stráže, boli zadržaní traja podozriví: Hassan Ben Khalifa Bouchiba, Houcine Ben Khalifa Bouchiba a Walid Ben Mohamed Ali Yousfi.

Samovražedný bombový útok v centre Tunisu má mať na svedomí Islamský štát a orgány identifikovali samovražedného útočníka ako 26-ročného tuniského pouličného predavača Houssama Abdallího.

Úrady uviedli, že ho zadržali v auguste na základe podozrenia z extrémizmu. Pri prehliadke v jeho dome objavili náboženské knihy, ktoré boli považované za neškodné a mladíka prepustili bez obvinenia. Prokuratúra ale rozhodla, že má byť pod dohľadom. Nie je však jasné, či ku kontrole aj došlo.

Tuniská polícia od utorkového atentátu pozatýkala 40 osôb podozrivých zo spolupráce s radikálmi. Ďalších 90 ľudí je v domácom väzení, pretože v minulosti bývali v oblastiach, kde bojujú radikálne skupiny.

Islamský štát sa tiež prihlásil k zodpovednosti za dva útoky v tomto roku. Na Národné múzeum v Tunise a na hotel v blízkosti letoviska v Súse pri Stredozemnom mori, kde prišlo o život 60 ľudí. Štátny tajomník pre národnú bezpečnosť, Rafik Chelly, povedal súkromnej rozhlasovej stanici Mosaique FM, že všetky útoky boli naplánované v susednej Líbyi.

Viac o téme: Islamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu