Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Utiekla k džihádistom: Militanti z IS sexi tínedžerku z Rakúska ubili na smrť pri pokuse o útek!

Sabina Selimovičová a Samra Kesinovičová doplatili na hlúpe rozhodnutie. Zobraziť galériu (3)
Sabina Selimovičová a Samra Kesinovičová doplatili na hlúpe rozhodnutie. (Zdroj: Interpol, YouTube)

AL-RAQQAH – Tragický koniec príbehu dvoch mladých Rakúšaniek, ktoré odišli do Sýrie bojovať po boku teroristov z IS, šokoval celý svet. Iba 17-ročná Samra Kesinovičová spolu so 16-ročnou kamarátkou Sabinou Selimovičovou poznáme z plagátu džihádistov, ktorý zverejnili ešte minulý rok v apríli. Rakúske médiá verejnosť informovali, že Samra bola ubitá na smrť pri pokuse o útek z pevnosti IS v Al-Raqqah.

Svedectvo o hroznej udalosti priniesla istá Tunisanka, ktorá obe dievčatá poznala. Podarilo sa jej utiecť, na rozdiel od mladých Rakúšaniek. Informáciu potvrdili aj kompetentné osoby z OSN. Po krásnej Samre tak ostali len propagačné plagáty, ktoré sa v hojnom počte vyskytovali na sociálnych sieťach v snahe prilákať do Sýrie aj iné dievčatá.

Sabina Selimovičová a Samra
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Interpol, YouTube)

Dcéry bosnianskych utečencov utiekli v apríli 2014 najprv do Ankary, odtiaľ putovali do južného Turecka, kde úrady ich stopy stratili. Izraelský expert Bezpečnostnej rady OSN menom David Scharia vtedy potvrdil, že majú informácie „o dvoch 15-ročných dievčatách bosnianskeho pôvodu, ktoré opustili Rakúsko, kde žili v posledných rokoch a spravodajské služby oboch krajín ich teraz hľadajú“.

Neskôr dodal, že „obe naverboval Islamský štát, pričom jedno z dievčat bolo zabité pri bojoch v Sýrii, druhé zmizlo“. Predpokladá sa, že čoskoro po príchode sa dievčatá vydali za bojovníkov IS, žili však naďalej spoločne, až kým sa jedna neodsťahovala do iného bytu. Sabina sa neskôr na príkaz vedenia IS skontaktovala s francúzskymi novinármi, ktorým tvrdila, že sa má výborne, cíti sa slobodne a poprela, že je tehotná.

Sabina Selimovičová a Samra
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Interpol, YouTube)

Podľa najnovších informácií bojuje v Sýrii po boku IS až 130 Rakúšanov. Najmenej polovica z nich pochádza z Kaukazskej oblasti, odkiaľ odišli po vojne v Čečensku práve do Rakúska, kde im bol udelený azyl. Rakúske úrady varujú, že je takmer nemožné dostať naspäť mladých ľudí, ktorí sa rozhodnú posilniť IS. Osud dvoch mladých dievčat ukazuje, ako tragicky sa takéto rozhodnutie môže skončiť. O prípade informovali redaktori denníka Daily Mail.

Viac o téme: Islamský štátSabina SelimovičováSamra Kesinovičová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu