Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pravda o najbeštiálnejšom čine islamistov: Na VIDEU popravy 200 detí niečo nesedí

Zábery sú mimoriadne brutálne Zobraziť galériu (2)
Zábery sú mimoriadne brutálne

RAKKA - Podľa odborníkov je drastické video, ktoré zachytáva masovú popravu 200 nevinných detí a obletelo celý svet, súčasťou rafinovanej propagandy Islamského štátu. Obsahuje totiž niekoľko nezrovnalostí, ktoré môžu emotívnemu oku diváka veľmi ľahko uniknúť.

Podľa odborníka, ktorý sa vyjadril pre Independent, video nie je popravou 200 bezbranných detských obetí, ale pravdepodobne zachytáva masovú popravu 250 dospelých sýrskych bojovníkov. Vyzerá to tak, že video teroristi nakrútili po obsadení sýrskej leteckej základne Tabqa ešte v auguste minulého roka, hoci ho jemenskí aktivisti bojujúci proti IS zverejnili len teraz.

Vystrašení Turci zavolali na podozrivého políciu: Z atentátnika IS sa vykľul niekto úplne iný

Podľa odborníka Charlieho Wintera z nadácie Quilliam Foundation, ktorá bojuje proti svetovému extrémizmu, môže byť uvedenie videa v nesprávnom kontexte škodlivé a nezodpovedné. Zábery zobrazujú veľmi citlivý grafický obsah a vidno na ňom, ako militanti na povel postrieľali desiatky ľudí ležiacich tvárou k zemi.

Pravda o najbeštiálnejšom čine
Zobraziť galériu (2)

Winter, ktorý videl pôvodné video scény aj jeho novšiu verziu, hovorí, že je dielom Islamského štátu a súčasťou jeho rozsiahlej propagandy. „Tento materiál bol vyrobený s cieľom zastrašiť publikum,“ dodal Winter na margo videa, ktorým chcel Islamský štát vydesiť svojich protivníkov.

UPOZORNENIE: Video nie je vhodné pre neplnoletých a osoby s citlivou povahou.

Viac o téme: DetiISIslamský štátMasová poprava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu