Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko by mohlo útočiť na pozície IS aj z vojenských lodí v Stredomorí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko dnes oznámilo, že v prípade nutnosti by do bojov proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii mohlo nasadiť aj svoje vojenské lode dislokované v Stredozemnom mori. V rozhovore pre ruský denník Komsomolská pravda to uviedol náčelník hlavného operatívneho štábu generál Andrej Kartapolov.

Rusko predtým v rámci náletov na pozície IS v Sýrii vypálilo okrídlené rakety zo svojich vojnových lodí v Kaspickom mori. V tejto súvislosti sa objavili špekulácie, že niekoľko rakiet spadlo na území Iránu, čo Rusko i Irán popreli. Na otázku, či by na podobné útoky mohli byť použité aj ruské lode v Stredomorí, Kartapolov odpovedal: "Bezpochyby."

Kartapolov spresnil, že pokiaľ ide o predpokladanú silu IS, ruský generálny štáb pracuje s odhadom, že v radoch IS bojuje od 40.000 do 50.000 ozbrojencov. Vysvetlil, že zvyčajne sa hovorí o 30.000 až 80.000 mužoch. "Pravda býva zvyčajne niekde uprostred, takže aj my budeme hovoriť o 40-50.000," uviedol Kartapolov pre denník.

V rozhovore nevylúčil, že Rusko by mohlo v Sýrii vybudovať vojenskú základňu pre tri typy vojsk: námorníctvo, letectvo a pozemné sily. Reagoval tak na otázku novinára, či v Sýrii možno hovoriť o dvoch plnohodnotných ruských vojenských základniach: jednej pre pozemné vojská v Lázikíji a druhej, leteckej v Tartuse.

Operácia ruského letectva v Sýrii sa začala 30. septembra na základe žiadosti sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Rusko do nej nasadilo viac ako 50 bojových lietadiel typov Su-25, Su-24M a Su-34, ktorým krytie poskytujú stíhačky Su-30SM.

V radoch IS bojujú skúsení dôstojníci irackej armády z čias Saddáma 

Ruský generál spresnil, že jednotky IS majú k dispozícii moderné zbrane a jednotlivé oddiely majú aj "celkom dobrú" bojovú prípravu. Vysvetlil, že príslušníkov IS si netreba predstavovať "ako bradatých mužov, so samopalmi a kindžalmi, ktorí nevedia nič iné, len odrezávať hlavy...".

Uviedol, že "vedia bojovať, zdokonalili si rozličné taktické prístupy, a to proti irackej aj sýrskej armáde". "Tieto prístupy aj veľmi úspešne využívajú," dodal. Poznamenal, že v jednotkách IS bojuje mnoho dôstojníkov bývalej irackej armády z čias Saddáma Husajna. Informoval, že IS má k dispozícii mnoho zbraní zo skladov sýrskej a irackej armády vrátane amerických tankov Abrams, obrnených transportérov a delostreleckých systémov.

Kartapolov v rozhovore nevylúčil, že Rusko by mohlo v Sýrii vybudovať vojenskú základňu pre tri typy vojsk: námorníctvo, letectvo a pozemné sily. Reagoval tak na otázku novinára, či v Sýrii možno hovoriť o dvoch plnohodnotných ruských vojenských základniach: jednej pre pozemné vojská v Lázikíji a druhej, leteckej, v Tartuse. Agentúra RIA Novosti dnes informovala, že hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes v Moskve odmietol komentovať Kartapolovove vyjadrenie pre ruský denník.

Operácia ruského letectva v Sýrii sa začala 30. septembra na základe žiadosti sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Rusko do nej nasadilo viac ako 50 bojových lietadiel typov Su-25, Su-24M a Su-34, ktorým krytie poskytujú stíhačky Su-30SM.

Viac o téme: RuskoIslamský štátVojenské lode
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu