Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Uznávaný vedec sa v priamom prenose obul do islamu: Do čerta s vašou kultúrou!

Richard Dawkins
Richard Dawkins (Zdroj: Youtube/Usa News videos)

LONDÝN - Svetoznámy akademik a ateista Richard Dawkins si v priamom prenose zabudol dať servítku pred ústa. Napadol v ňom totiž západnú kultúru z toho, že má príliš uvoľnený postoj k radikálnemu islamu.

Evolucionista Dawkins si za svoj komentár vyslúžil ostrú kritiku. V živom vysielaní americkej televízie totiž britský vedec odkázal na adresu niektorých moslimských praktík: „do čerta s vašou kultúrou“. Nepáči sa mu napríklad to, že musia ženy nosiť burky.

IS núti ženy k potratom: Núr (22) prezradila, koľkokrát ju znásilnili, aby sa stala moslimkou

Rozhovor o liberalizme sa stočil na islam a Dawkins začal kritizovať tých, ktorí náboženstvo konfrontujú s praktikami extrémizmu. Radikalizované náboženstvo je akousi voľnou vstupenkou k prejavom teroru, myslí si. Vzniká predstava, že moslimovia praktizujúci radikálny islam sú určitým chráneným druhom a kritika praktík je považovaná za rasizmus.

Islam potrebuje feministickú revolúciu

Podľa Dawkinsa musí existovať nejaký absolútny objektívny štandard v oblasti ľudských práv a nemožno robiť žiadne ústupky voči jeho porušovaniu len preto, že to nazývame kultúrou. „Ak vaša kultúra umožňuje bitie žien a znásilnenie v manželstve, do čerta s vašou kultúrou,“ uviedol akademik.

Už v júli sa Dawkins zviditeľnil tvrdením, že islam potrebuje feministickú revolúciu. Reagoval tak na postavenie žien v islame, stereotypy a obmedzenia, ktoré sa ich týkajú napríklad v obliekaní. Dawkins poukázal aj na manželstvá maloletých, násilnosti a zaujatosť voči ženám v niektorých moslimských krajinách, spresnil Huffington Post.

...

Viac o téme: Richard Dawkins
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu