Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Putin chce zabrániť vytvoriť teroristický kalifát v Sýrii: Iračania zasiahli konvoj vodcu IS

Abú Bakr al-Bagdádí Zobraziť galériu (5)
Abú Bakr al-Bagdádí (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Ruské vojenské lietadlá bombardovali dnes podľa sýrskych povstalcov pozície vzbúreneckých skupín, ktoré nie sú spojené s organizáciu Islamský štát (IS). Pomohli tým režimu prezidenta Bašára Asada opätovne dobyť ďalšie územie a uštedrili ďalší úder stratégii USA a ich spojencov, píše agentúra Reuters. Putin rokoval so saudskoarabským ministrom obrany, chcú zabrániť vytvoreniu teroristického kalifátu v Sýrii.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že sýrska armáda a jej spojenci z libanonského hnutia Hizballáh dobyli po prudkom ruskom bombardovaní horskú oblasť Tal Skik v provincii Idlib na severozápade Sýrie.

Vládne sily sa tak dostali bližšie k vzbúrencami ovládaným pozíciám pri hlavnej ceste spájajúcej hlavné sýrske mestá. Oblasť kontroluje aliancia povstaleckých skupín, ku ktorej nepatrí IS.

"Nadchádzajúce bitky budú kruté, Rusi používajú taktiku spálenej zeme a zasahujú ciele veľmi presne, toto je však osudová bitka... bojujeme o holú existenciu," vyhlásil Abú Hámid, predstaviteľ vzbúreneckej skupiny Džabhat Šám, ktorá pôsobí prevažne v susednej provincii Hamá.

Ruské vojenské letectvo za posledných 24 hodín bombardovalo 63 objektov údajných teroristov a extrémistov v štyroch sýrskych provinciách. Oznámilo to dnes ministerstvo obrany. Počet ruských náletov podľa médií prudko vzrástol po začatí ofenzívy síl prezidenta Bašára Asada, ktoré sa pokúšajú dobyť späť predtým stratené pozície. Ruský prezident Vladimir Putin za hlavnú úlohu ruských síl v Sýrii označil upevnenie režimu v Damasku, aby bolo možné rokovať o politickom urovnaní. V blízkosti hraníc so Sýriou zasiahli iracké nálety konvoj vodcu IS.

Chceme politický kompromis, tvrdí Putin

"Naša úloha spočíva v tom, aby sme stabilizovali zákonnú moc a vytvorili podmienky pre hľadanie politického kompromisu," povedal Putin v televíznom rozhovore. "To, čo sa odohráva na oblohe a na zemi, nie sú žiadne živelné kroky, ale plnenie stanovených plánov," povedal o ruskej leteckej podpore pre ofenzívu Asadových síl. Putin znovu uistil, že nemá v úmysle vyslať ruských vojakov do pozemných bojov.

Leteckú kampaň v Sýrii začali ruské lietadlá 30. septembra. Západ ruský zásah kritizoval, pretože Moskva podľa neho postupuje bez koordinácie s medzinárodnou koalíciou vedenou Spojenými štátmi a tiež sa viac snažia zachrániť Asadov režim, ako bojovať s radikálmi z organizácie Islamský štát (IS).

Putin chce zabrániť vytvoriť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ruské lietadlá Su-34, Su-24M a Su-25SM podľa hovorcu ruského ministerstva obrany, generála Igora Konašenkova, podnikli 64 náletov a zasiahli 63 cieľov. Zničili vraj 53 opevnených pozícií IS, vrátane poľného veliteľstva, štyroch výcvikových táborov a siedmich muničných skladov, a to aj za pomoci presne navádzaných bômb. Zrejme v reakcii na zvesti v Iráne o údajnom zostrelenie jedného ruského lietadla generál uistil, že po náletoch sa ruské lietadlá v poriadku vrátili na základňu.

Konašenkov podľa serveru Newsru.com tiež "tradične zopakoval", že "odpočúvané rádiové hlásenie svedčí o rastúcej panike medzi bandami Islamského štátu". Túto vetu totiž podľa serveru opakuje každý deň.

Putin rokoval so saudským ministrom obrany o Sýrii

Ruský prezident Vladimir Putin sa dnes stretol so saudskoarabským ministrom obrany Muhammadom bin Salman Saudim. Témou ich rokovania bola najmä situácia v Sýrii. Ako po stretnutí uviedol saudskoarabský minister zahraničia, jeho krajina má obavy kvôli krokom Moskvy v Sýrii. Moskva vraj týmto obavám rozumie, ako ale šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov zdôraznil, obe krajiny sa zhodujú, že je potrebné zabrániť vytvoreniu teroristického kalifátu v Sýrii.

Vladimir Putin a Muhammad
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Putin sa s bin Salman Saudim, ktorý je synom saudskoarabského kráľa, stretol na okraji Veľkej ceny Ruska formuly 1 v Soči. Rusko začalo pred dvoma týždňami s bombardovaním nepriateľov sýrskeho prezidenta Bašára Asada. K nim patrí aj povstalecká skupina podporovaná práve Rijádom.
 
Ako uviedol saudskoarabský minister zahraničia Ádil Džubajrá, jeho krajina chce s Ruskom nájsť spoločnú reč, aby sa im podarilo zachovať jednotnú Sýriu. Rijád si predstavuje, že by v krajine po nejakú dobu vládol prechodný kabinet, čo by podľa ministra znamenalo, že prezident Asad bude musieť svoju funkciu opustiť. Rusko je pritom jedným z hlavných Asadových spojencov a cieľom jeho leteckých úderov v Sýrii je práve posilnenie jeho režimu.
 
 
Aj cez tieto rozpory sa vraj obe krajiny zhodli, že upevnia spoluprácu v Sýrii a v boji proti terorizmu. Ako Džubajrá dodal, dúfa, že podobné rokovania medzi Saudskou Arábiou a Ruskom budú pokračovať aj na budúci týždeň.
 

Rusko chce od Britov vysvetliť správy o strieľaní na svojej stíhačky

Rusko si pozvalo britského vojenského atašé v Moskve, aby objasnil správy britských médií, podľa ktorých majú britskí vojenskí piloti povolenie zostreľovať ruské stíhačky nad Irakom. Informovala o tom dnes agentúra Interfax. Britský atašé podľa agentúry Reuters uviedol, že informácie k tejto záležitosti nemá a že odovzdá oficiálnu odpoveď v blízkej budúcnosti.
 
Britský denník The Daily Star dnes s odvolaním sa na vysoké armádne zdroje uviedol, že britským pilotom a pilotom Severoatlantickej aliancie (NATO) bolo povedané, že môžu siahnuť aj po tvrdých opatreniach, ak budú pri svojej misii nad Irakom ostreľované ruskými stíhačkami. Správa prišla potom, čo Británia varovala Rusko, že robí situáciu na Blízkom východe "oveľa nebezpečnejšou".
 
 
Podľa zdrojov, na ktoré sa list odvoláva, je len otázkou času, než budú vojaci zapojení do smrteľnej konfrontácie s ruskými lietadlami. Vojenskí velitelia veria, že je reálna možnosť, že britské lietadlo môže byť napadnuté alebo zostrelené v leteckom súboji s ruským pilotom.
 
Podľa zdroja budú lietadlá Tornado Britského kráľovského letectva (RAF) vybavené vyspelými raketami vzduch-vzduch krátkeho doletu Asraam - nadzvukovou zbraňou, ktorá môže zostreliť lietadlo zo vzduchu. Každá z týchto rakiet stojí 200.000 libier a môže letieť trikrát rýchlejšie, než je rýchlosť zvuku. Každé lietadlo môže niesť až štyri tieto rakety.
 
Pilotom RAF podľa článku bolo oznámené, že sa majú za každú cenu vyhnúť kontaktu s ruskými lietadlami a americké a britské tímy, ktoré majú na starosti vojenské lety, urobia všetko, aby udržali lietadla od seba. Piloti však boli dôrazne upozornení, že sa musia pripraviť na streľbu na ruské lietadlá, ak na tom budú závisieť ich životy.
 
Britské kráľovské letectvo zhodilo na ciele Islamského štátu už viac ako 250 bômb. Minister obrany Michael Fallon uviedol, že vláda sa bude snažiť presvedčiť parlament, aby rozšíril možnosť vojenského zásahu aj na Sýriu. Podľa neho je nelogické útočiť na bojovníkmi IS v Iraku a nie v Sýrii.
 

Iracké vzdušné sily zasiahli konvoj vodcu IS v blízkosti hranice so Sýriou  

Iracké vzdušné sily dnes pri bombardovaní zasiahli konvoj vodcu organizácie Islamský štát (IS) Abú Bakra Bagdádího v západoirackej provincii Anbar v blízkosti hranice so Sýriou. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie irackej armády.

"Iracké vzdušné sily bombardovali konvoj teroristu Abú Bakra Bagdádího, keď smeroval do Karably na stretnutie s veliteľmi Dáiš-u (Islamského štátu)," uviedla armáda vo vyhlásení. Stretnutie sa konalo pri sýrskej hranici na mieste, ktoré tiež ovláda IS, a armáda bombardovala aj toto miesto. Zabila a zranila tam mnoho veliteľov IS, napísala agentúra DPA.

Pri nálete zahynuli viacerí lídri IS, Bagdádí medzi nimi nie je 

Pri leteckom útoku na zhromaždenie príslušníkov Islamského štátu (IS) v meste v západnom Iraku zahynulo dnes viacero lídrov tejto extrémistickej skupiny, medzi mŕtvymi však nie je najvyšší vodca IS Abú Bakr Bagdádí. Informovali o tom podľa agentúry Reuters nemocničné zdroje a miestni obyvatelia.

Iracká armáda predtým oznámila, že jej vzdušné sily pri dvoch náletoch zasiahli miesto stretnutia lídrov IS a konvoj vezúci Bagdádího na stretnutie v západoirackej provincii Anbar v blízkosti hranice so Sýriou.

Viac o téme: RuskoSýriaVladimir PutinIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu