Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chirurgovia IS sú najbezcitnejší kati: Z toho, čo robia väzňom, budete mať nočné mory

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

RAQQA – Podľa bývalého väzňa Islamského štátu sa lekári na zajatcoch dopúšťajú hororových zákrokov. Po tom, ako ich vonku v zástupoch surovo zabíjali, zistili, že by z nich mohli mať pred smrťou ešte nejaký osoh.

Islamský štát má podľa svedectva bývalého zajatca svojim rukojemníkom v dobrom zdravotnom stave odoberať orgány a vypúšťať krv z tela. Pod vedením brutálnej teroristickej skupiny im majú chirurgovia vyberať obličky a dokonca aj očné rohovky! Okrem toho väzňov využívajú aj ako „krvné banky“ pre svojich zranených bojovníkov, s hrôzou opísal bývalý zajatec Abo Rida.

Krutá spoveď teroristov z IS: Toto je život vo vnútri vražedného režimu, Európa, tras sa!

Rida tiež popísal, že väzni, ktorí nie sú dostatočne silní na to, aby mohli  darovať orgány, zvyknú byť denne ozbrojencami IS mučení. Doplnil, že situácia v sýrskych väzniciach je zo dňa na deň horšia. Tým, ktorých chceli využiť na orgány, venovali zvláštnu starostlivosť a netrýznili ich mučením, spresnil Rida podľa Express.co.uk.

Chirurgovia IS sú najbezcitnejší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Odoberanie orgánov potvrdil aj veľvyslanec

Ridovi sa podarilo z okov Islamského štátu utiecť pred štyrmi mesiacmi počas náletov, keď mu hustý mrak prachu umožnil nepozorovane sa vzdialiť. Keby sa mu to nepodarilo, svet by sa o nových zverstvách IS dozvedel možno už neskoro. Spolu s Ridom utiekli na slobodu aj ďalší štyria väzni. Skorumpovaní lekári s džihádistami začali spolupracovať, pretože väzňov tak či onak čaká smrť.

Nie je to však prvý raz, čo bol Islamský štát obvinený z odoberania orgánov. OSN už začiatkom tohto roka vyzvala na vyšetrovanie obchodovania s ľudskými orgánmi zo strany IS. Iracký veľvyslanec Mohamed Alhakim potvrdil, že v plytkých masových hroboch blízko Mosulu našli desiatky mŕtvych s chýbajúcimi časťami tela.

Chirurgovia IS sú najbezcitnejší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Viac o téme: OrgányChirurgoviaISIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu