Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kruté svedectvo reportéra z centra Islamského štátu: Plánujú najväčšiu genocídu v histórii

Jürgen Todenhöfer cestoval s prísľubom ochrany Islamského štátu Zobraziť galériu (2)
Jürgen Todenhöfer cestoval s prísľubom ochrany Islamského štátu (Zdroj: youtube/cnn)

RAQQA - Podľa nemeckého reportéra Jürgena Todenhöfera, ktorý sa špecializuje na vojnové spravodajstvo, Západ drasticky podceňuje silu Islamského štátu. Plánuje vraj obrovskú masovú genocídu prostredníctvom jediného útoku, pri ktorom chce zabiť niekoľko sto miliónov ľudí.

Islamský štát plánuje z povrchu zemského vyhladiť milióny ľudí v rámci najväčšieho náboženského holokaustu, aký kedy svet videl, informuje Express.co.uk na základe svedectva nemeckého veteránskeho reportéra Jürgena Todenhöfera (74), ktorý v minulosti figuroval ako poslanec po boku kancelárky Angely Merkelovej a v roku 2014 mohol ako jediný reportér bezpečne navštíviť územia kontrolované Islamským štátom.

Pomsta Islamskému štátu: Ženy hrdinky zabijú 10 džihádistov denne, tí sa ich boja ako čert kríža

Todenhöferovi bolo dovolené fungovať ako spravodajská spojka v regióne Islamského štátu bez toho, aby musel prísť o hlavu a počas 10-dňového pobytu dokázal priniesť desivé svedectvo, ktoré vzápätí vydal knižne s názvom Vo vnútri IS – Desať dní v Islamskom štáte.

Najhoršie náboženské čistky v dejinách

Reportér je presvedčený, že Západ nedokáže poraziť islamský samozvaný kalifát a jeho teroristov. „Západ drasticky podceňuje silu Islamského štátu,“ myslí si a tlmočí, že extrémisti majú vysoké ambície. Chcú si zadovážiť jadrové zbrane a uskutočniť najväčšie náboženské čistky v histórii. „Môj syn sa ma nakoniec rozhodol sprevádzať proti mojej vôli. Chcel ma chrániť a súčasne tam nakrúcal,“ uviedol reportér, ktorému sa počas misie podarilo nadviazať kontakt s rodinou len raz, tretí deň po príchode z internetovej kaviarne. Potom o otcovi so synom rodina ďalších sedem dní nič nepočula.

Kruté svedectvo reportéra z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/cnn)

Todenhöfer sa na svoj výlet dostal po rozsiahlych rokovaniach s vedením kalifátu cez Skype a rozoberaním detailov zabezpečenia. Predtým, ako odišiel, napísal závet vrátane vyhlásenia: „Samozrejme, že som videl brutálne videá so stínaním hláv.“ Aj preto sa reportér v rokovaniach sústredil najmä na to, aby sa podobnému osudu vyhol.

Vrátil som sa domov ako pesimista

Podľa jeho svedectva bojovníci spávajú napríklad v kasárňach či zbombardovaných domoch. On sám spával na zemi a keď mal šťastie, tak na plastovom matraci. Okrem toho mal so sebou batoh, kufor a spací vak. Pobyt v bezprostrednej blízkosti IS v reportérovi zanechal nesmierne silné dojmy. „Ovládajú krajinu väčšiu ako Spojené kráľovstvo a sú z toho tak extaticky nadšení, že s podobnou reakciou som sa ešte nikdy počas vojny nestretol,“ opísal Todenhöfer. „Každý deň prichádzajú stovky ďalších mužov ochotných bojovať,“ dodal.

Vyhlásenie britského vojaka prináša šancu na mier: Islamský štát je na pokraji kolapsu

Popravy uskutočňujú ako stratégiu, v rámci ktorej chcú šíriť strach a hrôzu medzi nepriateľmi a zafungovalo to presne podľa plánu, upozornil nemecký reportér. „Sú to tí najbrutálnejší a najnebezpečnejší nepriatelia, akých som v živote videl. Nepoznám nikoho, kto by mal reálnu šancu ich zastaviť. Iba Arabi by toho boli schopní. Vrátil som sa odtiaľ veľmi pesimistický,“ doplnil Todenhöfer.

Viac o téme: Islamský štátJürgen Todenhöfer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu