Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pomsta Islamskému štátu: Ženy hrdinky zabijú 10 džihádistov denne, tí sa ich boja ako čert kríža

Radšej by si vzali život, ako by sa nechali popraviť Zobraziť galériu (4)
Radšej by si vzali život, ako by sa nechali popraviť (Zdroj: Youtube/BBC News )

SINDŽÁR - Zanechali pokojný život v Turecku, pretože sa rozhodli pomstiť vrahov jezídskych dievčat v rámci etnických čistiek Islamského štátu. Naučili sa, ako ovládať AK-47, aby džihádistov zabili tým najhorším spôsobom, teda rukou ženy.

Odvážne mladé ženy na severe Iraku vytvorili ozbrojenú jednotku zloženú iba z bojovníčok „slabšieho“ pohlavia, aby sa pomstili za genocídu jezídov. „Keď sme sa dozvedeli, že IS sa blíži k Sindžáru a zabíja ženy, prišli sme pomôcť zastaviť humanitárnu krízu,“ povedala 22-ročná Roza, najmladšia zo skupiny trojice bojovníčok pre Daily Mail.

Tínedžerka (18) opísala trh s otrokmi: Chcete jezídku s modrými očami? Tie sú najlepšie!

Odkedy tri jezídske bojovníčky odišli zo svojich domovov v Turecku, každý deň chodia oblečené v maskáčoch a v ruke pevne zvierajú samopal AK-47. Okrem neho majú vo výbave ešte šesť granátov, aby, ako hovoria, zastavili „zločiny proti ľudskosti“ a zotročovanie kresťanských jezídok.

Pomsta Islamskému štátu: Ženy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/BBC News )

Zo žien urobili sexuálne otrokyne

Etnické čistky jezídov sa rozpútali už v auguste minulého roka, keď Islamský štát začal drancovať ich komunity. Mužov násilím nútili, aby sa vzdali kresťanstva a sľúbili oddanosť islamu. Ak odmietli, vyviezli ich na okraj dediny, kde si museli vykopať vlastný hrob predtým, než ich zastrelili. Zo žien a dievčat urobili svoje sexuálne otrokyne.

Pomsta Islamskému štátu: Ženy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/BBC News )

Jezídi sú bez pomoci bezbranní najmä odvtedy, ako sa vojská pešmergov z Kurdistanu stiahli. „Cesta z Turecka bola veľmi ťažká. Keď sme sem prišli, teploty nás spaľovali,“ povedala Deijly (29), ktorá pochádza z Istanbulu. Poslednou členkou bojovnej trojice je Raparin (26), ktoá priznala, že niekedy na bojovom poli zabijú denne aj desať džihádistov.

Pomsta Islamskému štátu: Ženy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/BBC News )

Džihádisti sa obávajú o nebeskú odmenu

Bojovníčky prešli rovnakým vojenským výcvikom, ako muži. Napriek tomu, že už videli v boji zomrieť viacerých priateľov, sú odhodlané bojovať až do posledného dychu a zastaviť terorizmus islamistov. „Popravy sú najhoršia vec na svete. Boj je stret dvoch protichodných síl, ale oni robia niečo iné. Nemyslím si, že je to tak v každom náboženstve,“ uvažuje Roza. „Myslím si, že ma nepopravia. Ak by ma mali popraviť, radšej sa sama zabijem“ priznala Raparin, ktorá už bola svedkom toho, ako sa iné bojovníčky pripravili o život v snahe vyhnúť sa zajatiu islamistami.

Podľa Deijly sa bojovníci IS boja, že by ich mohli zabiť v boji ženy, pretože by tým prišli o nebeskú odmenu po smrti, teda možnosť dostať sa do raja. „Keď vedia, že bojujú ženy, radšej utečú,“ dodala ironicky Roza.

Stali sa terčom bombardovania

Vďaka pomoci amerických leteckých jednotiek a kurdských síl sa bojovníčkam podarilo niekoľko obkľúčených jezídov presídliť na územie Sýrie do bezpečia. Všetky bojovníčky sú členkami PKK, Kurdskej strany pracujúcich, ktorá je tureckou vládou, NATO a USA označovaná ako teroristická organizácia. Bojovníčky sa zhodujú, že PKK v regióne podporuje rodovú rovnosť a demokraciu. Turecký prezident dohodu s PKK však uzavrieť nechcel a nedávno sa spolu s IS stali terčom bombardovania v Iraku a Sýrii.

Viac o téme: ISJezídkyŽenské bojovníčky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu