Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Islamský štát sa vyhráža zničením Egypta a Izraela: VIDEO ukazuje moderné ruské zbrane v Sýrii

Teroristi sa hrdia vo videu svojimi akciami.
Teroristi sa hrdia vo videu svojimi akciami. (Zdroj: YouTube)

TEL AVIV - Špekulácie o ruskej vojenskej výzbroji v rukách príslušníkov Islamského štátu sa stupňujú. Paradoxne rovnako aj domnienky, že nad Sýriou už krúžia ruské vojenské lietadlá, o čom informovali tamojší islamisti zo skupiny an-Nusrá. Hovorí sa navyše aj o príchode ruských lodí a obrnených transportérov, ktoré majú pomôcť prezidentovi Bašárovi Asadovi pomôcť nielen v boji proti povstalcom, ale aj radikálom.

Radikáli z an-Nusrat, ktorí bojujú proti Asadovej vláde a snažia získať moc pre seba, zverejnili na Twitteri zábery ruského stíhacieho bombardéru Suchoj Su-34, niekoľkých ďalších lietadiel a bezpilotného stroja Pčela-1T, ktorý Rusi využívajú na prieskum terénu. Informovali portály telegraph.co.uk a idnes.cz.

Na snímkach však okrem lietadiel vidno len modré nebo, takže sa nedá overiť, či skutočne pochádzajú z provincie Idlib.

 

Správy o zapojení ruského letectva do bojov o Sýriu tak korešpondujú s informáciami, ktoré v pondelok priniesol izraelský spravodajský server Ynet. Moskva podľa neho do Sýrie už dlhšiu dobu presúva vojenskú techniku ​​a ruskí vojaci si údajne zriadili tábor na leteckej základni neďaleko Damasku.

Izraelčania na začiatku týždňa s odvolaním sa na anonymné zdroje z diplomatickej sféry napísali, že by sa Rusi mohli "v najbližších dňoch" zapojiť do bojov proti teroristom. Rusko informácie jednoznačne poprelo a uviedlo, že ich lietadlá sa stále nachádzajú na základniach a venujú sa zvyčajnému cvičeniu.

Izrealský denník The Jerusalem Post však včera zverejnil aj iné zaujímavé informácie. Odnož Islamského štátu s názvom Wilayat Sinai, operujúca na Sinajskom poloostrove, ukázala svetu v stredu 37-minútové propagačné video, v ktorom sa vyhráža otvorenou vojnou proti Židom.

Na záberoch skupina odhaľuje nové sofistikované zbraňové systémy, ktoré chce použiť pri bojoch s Izraelom. Kritizuje v nich vzťah Egypta k Izraelu a chváli sa zodpovednosťou za teroristický útok na izraelský autobus z roku 2011, ktorý mal byť pomstou za operácie v Gaze.

Michael Horowitz, bezpečnostný analytik pre The Jerusalem Post povedal, že Wilayat Sinai často egyptskú armádu označujú za kolaboranta s Izraelom, a teda hoci sa militanti vo videu vyhrážajú Izraelu, ich varovania sú určené predovšetkým egyptským vojakom, ktorí sú zobrazovaní ako strážni psi Izraela. Chcú tak podľa neho skôr legitimizovať ich boje s egyptskou armádou než s Izraelom.

Video sa väčšinou zameriava na útoky Wilayat Sinai na egyptské vojenské a civilné ciele v priebehu minulého roka, ukazuje stále rastúcu silu skupiny, vrátane útoku na policajnú stanicu v meste Sheikh Zuweid, rovnako ako aj použitie poslednej generácie ruských protitankových striel proti tankom,

Podľa Horowitza je najvýznamnejším prvokom, ktorý tieto zábery obsahujú, skutočnosť, že radikáli používajú celú plejádu vyspelých rakiet, vrátane protilietadlových. Znamená to, že aj napriek intenzívnej činnosti egyptskej armády v severnom Sinaji, si skupina dokáže zabezpečiť zásobovanie trasy a že použitie takýchto moderných zbraní znamená "značný vojenský výcvik," a vyvoláva vážne otázky o pôvode týchto zbraní a výcviku.

Rusi nasadenie vojakov proti IS v Sýrii popierajú

Ruský prezident Vladimir Putin poprel dnes ako unáhlené tvrdenia o možnom zapojení ruských vojakov do bojov proti teroristickej skupine Islamský štát (IS) v Sýrii. Podľa agentúry DPA sa k danej záležitosti vyjadril počas návštevy mesta Vladivostok na ruskom tichomorskom pobreží, kde sa zúčastňuje na ekonomickom fóre.

Rusko podľa Putina zvažuje rôzne možnosti, nasadenie vojakov v Sýrii však zatiaľ nie je na programe dňa. "Hovoriť o tom je predčasné," cituje ruského prezidenta DPA.

Kremeľ už predtým dementoval správy izraelských médií, podľa ktorých je Rusko pripravené nasadiť do bojov proti IS v Sýrii svoje vojenské lietadlá. Putin pritom kritizuje nálety na pozície IS uskutočňované koalíciou na čele so Spojenými štátmi, keďže majú podľa neho iba "nepatrnú účinnosť".

Viac o téme: Islamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu