Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Islamský štát chce dobyť bránu do Európy: Turkov chce zmanipulovať rečami o Satanovi

Bojovník IS hovoril po turecky a bez prízvuku Zobraziť galériu (2)
Bojovník IS hovoril po turecky a bez prízvuku (Zdroj: Youtube/DAILY SABAH)

ANKARA - Islamský štát (IS) vyzval prostredníctvom videozáznamu Turkov, aby sa vzbúrili voči svojmu prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Extrémisti ho nazvali Satanom, ktorý zapredal krajinu križiakom.

Bojovník IS na videu hovoril turecky bez cudzieho prízvuku. Erdogana obvinil z toho, že „predal krajinu križiakom“ a poskytol Američanom turecké základne len preto, „aby si udržal svoju pozíciu. Obyvatelia Turecka: Bezodkladne sa musíte vzbúriť proti týmto ateistom, križiakom a nevercom, ktorí z vás urobili otrokov,“ povedal bradatý muž so zbraňou opretou o telo. Vedľa neho sedeli dvaja ďalší ozbrojenci s turbanmi.

IS vydal tajnú príručku pre džihádistických agentov Západu: Z jej obsahu vám bude nevoľno

Muž vyzval Turkov, aby zvrhli Erdogana a pomohli Islamskému štátu dobyť najväčšie mesto krajiny Istanbul. Varoval, že „neveriaci“ Kurdi by ovládli severovýchod Turecka, ak by sa im nepostavili na odpor islamisti. Agentúra Reuters bezprostredne nedokázala overiť autenticitu záznamu. Renomovaná organizácia SITE, monitorujúca radikálnych islamistov, však uviedla, že na videu hovorí turecký bojovník IS. 

VIDEO Islamský štát chce
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/DAILY SABAH)

V Turecku platia sprísnené bezpečnostné opatrenia od júla, keď Ankara spustila takzvanú „synchronizovanú vojnu proti terorizmu“. Začala pritom naraz útočiť voči bojovníkom IS v severnej Sýrii aj proti kurdským separatistom v severnom Iraku. Turecko tiež v rámci radikálnej zmeny doterajšieho kurzu otvorilo svoje letecké základne pre lietadlá koalície pod vedením USA bombardujúcej ciele IS. 

Viac o téme: TureckoIstanbulISErdoganIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu