Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mapa krajín, ktoré si chce podrobiť Islamský štát: Už čoskoro aj Slovensko

Mapa krajín, ktoré plánuje IS prevziať.
Mapa krajín, ktoré plánuje IS prevziať. (Zdroj: bbc)

BRATISLAVA/LONDÝN - Reportér BBC Andrew Hosken napísal novú knihu s názvom Ríša strachu: Vo vnútri Islamského štátu, v ktorej sa nachádza aj mapa vypracovaná Islamským štátom. Tá ukazuje krajiny, nad ktorými plánuje táto teroristická organizácia prevziať časom kontrolu a zahŕňa aj územie Slovenska.

Najsadistickejší čin barbarov z IS: 19 mladých žien zavraždili kvôli sexuálnemu džihádu!

Cieľom Islamského štátu je vraj počas nasledujúcich piatich rokov podrobiť si Stredný východ, severnú Afriku a časti Európy. Chalifát, ktorý sa riadi právom šaría, sa chystá ovládnuť oblasti od Španielska na západe až k hraniciam Číny na východe.

Program, ktorý bol vypracovaný pred takmer 20 rokmi, má sedem krokov a zahŕňa vyprovokovanie USA k vyhláseniu vojny islamskému svetu v rokoch 2000 až 2003 a povstanie proti arabským vládcom v rokoch 2010 až 2013.

IS má približne 50-tisíc členov, pričom hotovosť a aktíva tejto organizácie sa odhadujú na bilióny libier, čiastočne vďaka kontrole nad ropnými a plynovými poliami v Iraku a Sýrii.

Islamský štát už stihol šokovať svet svojim barbarstvom. Je zodpovedný napríklad za júnovú vraždu 38 dovolenkárov v Tunisku. Ale aj za brutálne popravy britských či amerických rukojemníkov, a tak isto za hromadné vraždenie civilistov a vojakov v Iraku a Sýrii.

Mapa krajín, ktoré si
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: bbc)

"Chcú ovládnuť všetko, čo považujú za islamský svet. Akonáhle majú svoj chalifát, majú v pláne obrátiť sa proti zvyšku sveta. Majú víziu celého sveta pod ich vládou," povedal Hosken pre Daily Record.

"Majú proti sebe 60 národov, vrátane Spojených štátov a Ruska, takže človek by si myslel, že je to dosť nepravdepodobné. Ľudia by si však mali uvedomiť, že Islamský štát si nechcel len vytvoriť chalifát a zostať v pokoji. Už destabilizovali Irak a Sýriu a snažia sa destabilizovať Saudskú Arábiu a Líbyu, a v poslednej dobe sa im takmer podarilo zničiť hlavný priemysel Tuniska, cestovný ruch," vysvetľuje Hosken.

"Pravdepodobné je, že budú vyvíjať biologické alebo chemické zbrane. Keby mali zbrane hromadného ničenia, použili by ich. O tom niet pochýb," varuje reportér pred teroristickou organizáciou, ktorej počiatky má na svedomí Abú Músa al-Zarkáwí, ktorý založil teroristickú skupinu, z ktorej sa neskôr stal IS, a v roku 1996 opísal sedemkrokový program, ktorý by viedol k moslimskému víťazstvu v roku 2020.

"Boli sme tak blízko, mohli sme ich zničiť v 2010-11. "80% ich vodcov bolo zajatých alebo zabitých... Nechceli sme s nimi skoncovať, a ako rakovina sa vrátili," dodal Hosken s tým, že Islamský štát by rád videl, keby vojaci Západu vtrhli do Iraku a Sýrie a napadli ich. Bol by to pre nich vítaný dôvod, ako naverbovať čo najviac moslimov po celom svete, nech sa pripoja k Islamskému štátu a rozpútajú konečnú bitku.

Na jednej strane to môže vyzerať ako pasca, na druhej strane letecké nálety zatiaľ nič nevyriešili.

Viac o téme: MapaSlovenskoIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu