Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Duchovný vzor teroristu z Tuniska: 15 rokov žije v Londýne na sociálnych dávkach

Hania al-Sibai Zobraziť galériu (2)
Hania al-Sibai (Zdroj: Youtube/ismaril31)

LONDÝN - Islamský klerik Hania al-Sibai, ktorý inšpiroval teroristický útok fanatika v Sousse, opísal teroristické útoky v roku 2005 ako veľké víťazstvo a do dnešného dňa sa ho britskej vláde nepodarilo deportovať z krajiny.

Ako odhaľuje Daily Mail, jeden z lídrov teroristickej skupiny, ktorá má na svedomí aj nedávny útok v Tunisku, žije so svojou manželkou a piatimi deťmi zo sociálnych dávok v Británii. Džihádistický kazateľ Hania al-Sibai mal ovplyvniť  a motivovať strelca Sajfadína Rizkího a britské úrady sa ho márne pokúšajú vysídliť z krajiny – už 15 rokov sa opiera o zákony o ľudských právach a naďalej žije v miliónovom byte v v západnom Londýne. Sibai mal byť v spojení aj s „Džihádistickým Johnom“ Mohammedom Emwazim a britskí politici stále hlasnejšie volajú po jeho vyhostení.

Bojíte sa terorizmu na dovolenke? Vieme, čo vám poisťovne preplatia, ak príde k najhoršiemu

Teroristický útok v Tunisku má mať na svedomí skupina Ansar al-Šaría, riadená Sajfaláhom Ben Hassinom, ktorého duchovným vodcom bol Abú Qadata. Ben Hassine mal mať kľúčovú úlohu aj pri teroristických útokoch z 11. septembra 2001. Al-Sibai je podľa Medzinárodného centra boja proti terorizmu popisovaný ako blízky spolupracovník skupiny a jeden z kľúčových členov Ansar al-Šaríe.

Duchovný vzor teroristu z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/ismaril31)

Al-Sibai žije v trojposchodovom dome so štyrmi spálňami v Londýne a pred domom má zaparkovanú Toyotu Corolla Verso na mieste vyhradenom pre osoby so zdravotným postihnutím. Podľa odhadov by ročne mohol spolu so svojou manželkou poberať takmer 68-tisíc eur v rámci benefitov sociálneho systému. Obaja sú evidovaní ako osoby so zdravotným postihnutím a kazateľ dokonca využíva časť peňazí zo sociálnych dávok na financovanie právnych úkonov, pomocou ktorých vzdoruje vyhosteniu z krajiny. Hoci je al-Sibai aktuálne vyšetrovaný pre podozrenie z podvodov na sociálnom systéme, oslavovateľ výročia „mučeníckej smrti“ Usámu bin Ládina zatiaľ ostáva na slobode.

Viac o téme: Hania al-SibaiSajfadín Rizkí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu