Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zverejnili identitu teroristu v Tunisku: FOTO študenta, ktorý zavraždil 39 turistov

Terorista, ktorý má na svedomí desiatky životov Zobraziť galériu (4)
Terorista, ktorý má na svedomí desiatky životov (Zdroj: SITA)

SOUSSE - Väčšina z doterajších 39 obetí útoku osamelého strelca na pláži tuniského letoviska Sousse boli podľa vyjadrenia premiéra Habíba Sída Briti. K zodpovednosti za útok v hoteli Imperial Marhaba sa prihlásili militanti Islamského štátu. Oznámili, že páchateľ bol džihádista známy pod menom Abú Jahja Kajravání.

"Mŕtvi sú Briti, Nemec a Belgičan, ale väčšina z nich je britská," povedal v noci nadnes reportérom tuniský premiér.  Tuniské ministerstvo zdravotníctva dnes ráno potvrdilo občianstvo 10 z 39 obetí útoku. Uviedlo, že ôsmi boli Briti, jeden Belgičan a jeden Nemec. Írska vláda potvrdila jednu írsku obeť, ktorá pracovala ako zdravotná sestra, napísala agentúra AP.

Mŕtvola útočníka.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius vyhlásil, že medzi obeťami nie je žiaden Francúz. Riaditeľ hotela Imperial Marhaba dnes povedal, že pred útokom mali obsadené tri štvrtiny izieb. Predbežné vyšetrovanie ukázalo, že strelec pochádzal z dediny v chudobnej centrálnej oblasti Tuniska a nikdy nebol v zahraničí, citovala tuniského premiéra agentúra AP. Síd povedal, že Sajfedín Rezgul prišiel do Sousse z mesta Gáfúr v guvernoráte Siliana a bol študentom univerzity v Kairouane. Až do činu na seba úrady nikdy neupozornil. 

Letovisko Sousse
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Bezpečnostný zdroj uviedol, že Rezgul bol dobrý študent, pochádzal zo stabilnej rodiny, rád chodil na večierky a miloval break-dance. Podobne ako ďalší tuniskí džihádisti sa podľa všetkého dostal do styky s extrémistami asi pred šiestimi mesiacmi.

Mŕtvola útočníka.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Útočník oblečený ako turista zaútočil na dovolenkárov na pláži a pri bazéne z útočnej pušky, ktorý mal ukrytú v slnečníku. Ešte predtým s prítomnými turistami vtipkoval a smial sa. Polícia ho zastrelila. Britskí touroperátori Thomas Cook a cestovná kancelária First Choice vyslali dnes do Tuniska 10 lietadiel, aby evakuovali svojich zákazníkov. Cestovné kancelárie v Dánsku, Švédsku a Nórsku oznámili, že zastavili pre zvyšok sezóny všetky turistické cesty do Tuniska. 

Británia potvrdila 15 obetí útoku v Tunisku, Dublin má obavy o osud dvoch Írov

Britské ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že počet britských obetí piatkového útoku na hotel v Tunisku stúpol na 15. Hovorca rezortu Tobias Ellwood zároveň pripustil, že počet obetí z radov britských občanov ešte môže vzrásť.

K útoku sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Celkovo si útok strelca na hotelovej pláži v letovisku Sousse (Súsa) vyžiadal 39 obetí vrátane útočníka. Podľa tuniských úradov sú medzi zabitými okrem Britov aj občania Nemecka, Belgicka a Írska. Tragické udalosti v Sousse sú podľa Ellwooda najtragickejším útokom voči britským občanom od 7. júla 2005, keď sa odohrali bombové atentáty v londýnskej verejnej doprave.

Tuniské ministerstvo zdravotníctva dnes ráno potvrdilo občianstvo 10 z 39 obetí útoku. Uviedlo, že ôsmi boli Briti, jeden Belgičan a jeden Nemec. Írska vláda potvrdila jednu írsku obeť, ktorá pracovala ako zdravotná sestra, napísala agentúra AP. Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius vyhlásil, že medzi obeťami nie je žiaden Francúz.

Agentúra AP dnes citovala zdroj z írskej vlády, ktorá vyslovila obavy, že medzi obeťami v Tunisku by okrem spomínanej zdravotnej sestry Lorny Cartyovej mohli byť ešte dvaja ďalší írski občania.
Írsko, podobne ako aj iné krajiny, dnes do Tuniska vypravilo lietadlo, aby odtiaľ doviezlo turistov, ktorí si po útoku v Sousse želali ukončiť pobyt pri Stredozemnom mori predčasne.

Viac o téme: TerorizmusTuniskoIslamský štátSousse
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu