Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Masívne výbuchy v šiitskych mešitách: K obom atentátom sa prihlásil Islamský štát!

Masívny výbuch v jemenskej metropole
Masívny výbuch v jemenskej metropole (Zdroj: YouTube)

KÁHIRA – Trinásť ľudí utrpelo dnes zranenia pri výbuchu bomby v šiitskej mešite v jemenskej metropole Saná. Informovala o tom agentúra Reuters. Na východe Saudkej Arábie sa takisto v šiitskej mešite odpálil samovraždený atentátnik, pri útoku zomrelo 21 ľudí. K obom útokom sa na sociálnej sieti priznal Islamský štát

K zodpovednosti za útok sa prihlásila organizácia Islamský štát (IS). "Ak došlo k výbuchu, tak nastal v húsíovskej mešite v Saná," uviedol vo svojom vyhlásení na Twitteri IS. Podľa bezpečnostného zdroja v Saná sú dvaja z 13 ľudí, ktorí pri výbuchu utrpeli zranenia, v kritickom stave. Ďalšie informácie o prípade zatiaľ neboli známe. 

Situácia v Jemene sa prudko zdramatizovala koncom marca, keď koalícia arabských krajín vedených Saudskou Arábiou pristúpila k náletom na pozície šiitských povstalcov - húsíov -, ktorí ovládajú väčšinu územia krajiny vrátane metropoly Saná, na juhu obkľúčili strategicky významný prístav Aden a následne donútili Rijádom podporovaného jemenského prezidenta Hádího utiecť do Saudskej Arábie.

Islamský štát sa prihlásil k útoku v mešite v Saudskej Arábii 

Islamský štát (IS) sa prihlásil k zodpovednosti za dnešný útok v šiitskej mešite na východe Saudskej Arábie s tým, že ide o jeho prvý útok v Saudskej Arábii. Oznámili to svetové agentúry. Radikálna sunnitská organizácia uviedla, že útok uskutočnil  samovražedný atentátnik Abú Ammar Nadži, ktorý sa s pomocou opasku s výbušninami vyhodil do vzduchu uprostred "zlého davu heretikov a neveriacich". Podľa oznámenia IS na Twitteri výbuch údajne zabil či zranil až 250 ľudí.

Podľa vyjadrenia ministra zdravotníctva a obyvateľov výbuch zabil najmenej 21 ľudí a 50 ďalších utrpelo zranenia, časť z nich je vo vážnom stave. Atentátnik sa odpálil počas bohoslužieb v mešite imáma Alího v obci Kádí v provincii Katíf, v ktorej sa v tom čase modlilo najmenej 150 ľudí.

Saudská Arábia je na čele koalície arabských krajín, ktoré od konca marca podnikajú nálety na pozície šiitských povstalcov - húsíov - v Jemene. Cieľom vzdušných operácií je zastaviť postup vzbúrencov, ktorí obsadili už rozsiahle územia Jemenu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu