Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

USA priznali porážku: Islamský štát spojil impériá, obsadil celú hranicu Sýrie s Irakom!

Islamský štát prevzal kontrolu nad sýrskym mestom Palmýra Zobraziť galériu (6)
Islamský štát prevzal kontrolu nad sýrskym mestom Palmýra (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/ DAMASK - Americká armáda vo štvrtok prvýkrát priznala civilné straty počas leteckých úderov v Sýrii. Informáciu podľa agentúry AP obsahuje prvá zo štyroch správ o vyšetrovaní incidentov, ku ktorým došlo v minulom roku. Podľa Pentagonu boli vlani začiatkom novembra pri americkom nálete pravdepodobne zabité dve malé deti. Prezident Barack Obama zdôraznil, že vojna s IS nie je stratená.

Incident sa stal pri sýrskom meste Hari pri leteckom útoku Američanov na oddiel bojovníkov napojených na teroristickú sieť al-Kájda. Pri bombardovaní boli ďalšie dve osoby zranené. Vyšetrovanie Pentagonu údajne ukázalo, že americké velenie nemalo žiadne informácie o tom, že v mieste útoku sú deti.

USA priznali porážku: Islamský
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Americká armáda tak uzavrela prvé zo štyroch pátraní, ktoré majú vniesť jasno do problematických armádnych operácií, pri ktorých mohli zahynúť civilisti. Ďalšie dve vyšetrovania sa týkajú útokov v Iraku a jedno náletu v Sýrii. Letecké útoky na pozície teroristov v Sýrii a Iraku začali Pentagon vlani v auguste. Americké mimovládne organizácie sú presvedčené, že podobných civilných strát mohlo byť od tej doby veľa.

USA priznali porážku: Islamský
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter)

"Je nám ľúto nechcených obetí," komentoval správu generál James Terry, šéf amerických bojových operácií proti Islamskému štátu. "Koalícia podniká potrebné kroky na to, aby minimalizovala riziko armádnych operácií pre civilistov," dodal.

Islamský štát obsadil posledný priechod medzi Irakom a Sýriou

Militanti z organizácie Islamský štát (IS) obsadili dnes posledný hraničný priechod medi Sýriou a Irakom, ktorý bol doposiaľ pod kontrolou sýrskych vládnych síl. Informovala o tom stanica BBC s odvolaním sa na vyhlásenie sýrskej ľudskoprávnej organizácie SOHR, sídliacej v Londýne.

Takto utekala armáda pred bojovníkmi Islamského štátu

Podľa nej sýrske vládne sily neodolali náporu IS a z hraničného priechodu Walíd sa po útoku militantov stiahli. K dobytiu Walídu došlo po tom, ako islamisti ovládli vo štvrtok antické mesto Palmýra, ležiace 215 kilometrov severovýchodne od sýrskej metropoly Damask.

USA priznali porážku: Islamský
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Militanti z Islamského štátu kontrolujú v súčasnosti približne 95.000 štvorcových kilometrov sýrskeho územia, čo predstavuje 50 percent celkovej rozlohy tejto krajiny.Islamský štát už úplne ovládol sýrske provincie Dajr az-Zaur a Rakka, pričom jeho bojovníci majú takmer pod kontrolou aj provincie Hasaka, Aleppo, Homs a Hamá.

 

Islamský štát začal v Palmýre teror: Chladnokrvné zabíjanie odrezaním hláv!

Extrémisti z teroristickej skupiny Islamský štát (IS) rituálne zavraždili 17 ľudí po tom, ako prevzali kontrolu nad historickým mestom Palmýra v Sýrii. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

Niektoré z obetí, medzi ktorými boli provládni bojovníci a stúpenci režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, teroristi zabili odrezaním hlavy, tvrdí SOHR. Celkový počet podobných vrážd sa tak v priebehu týždňovej ofenzívy IS v centrálnej časti krajiny vyšplhal na 66, uviedla daná pozorovateľská organizácia.

Islamský štát prevzal kontrolu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Islamský štát má pod kontrolou už vyše polovice územia Sýrie. Väčšinu tohto územia však tvorí púšť, obývané časti ležia najmä v provincii Aleppo na severe krajiny a údoliach riek Eufrat a Chábúr na východe. Džihádisti majú pod kontrolou aj väčšinu sýrskych ropných vrtov a lokalít na ťažbu zemného plynu.

Islamský štát prevzal kontrolu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu