Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

K zodpovednosti za ozbrojený útok v Texase sa prihlásil Islamský štát

Dvoch útočníkov na mieste zastrelili
Dvoch útočníkov na mieste zastrelili (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Extrémistická skupina Islamský štát (IS) sa dnes prihlásila k zodpovednosti za víkendovú streľbu na výstave karikatúr proroka Mohameda v americkom Texase. Ide o prvý ozbrojený útok týchto radikálov na pôde USA, informovala dnes stránka televíznej stanice CNN.

"Dvaja bojovníci kalifátu vykonali útok na výstave v meste Garland v Texase, pretože tam boli prezentované znevažujúce vyobrazenia proroka Mohameda. Varujeme Ameriku, že to, čo príde, bude ešte rozsiahlejšie a trpkejšie," oznámili džihádisti z IS prostredníctvom svojej oficiálnej rozhlasovej stanice.

Podľa policajných zdrojov dvojica páchateľov spustila pri kongresovom centre v Garlande, kde pravicová organizácia Zastavme islamizáciu Ameriky (SIOA), známa aj ako American Freedom Defense Initiative (AFDI), usporiadala kontroverznú súťaž v kreslení karikatúr Mohameda, streľbu na ochranku. Polícia však oboch útočníkov okamžite zastrelila.

Podľa správ amerických médií sú páchateľmi 31-ročný Elton Simpson a 34-ročný Nadir Soofi, ktorí spolu zdieľali byt v meste Phoenix v štáte Arizona. Simpsona vyšetroval Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) ohľadom jeho údajných plánov vycestovať do Somálska a zapojiť sa tam do svätej vojny.

V Centra Curtisa Culwella sa v čase útoku nachádzalo niekoľko desiatok ľudí, ktorých evakuovali. Jeden policajt utrpel pri incidente ľahké zranenia. Mnohí moslimovia považujú kresby proroka Mohameda za neúctivé alebo priamo rúhačské a stali sa motívom niekoľkých predošlých útokov islamistov. Začiatkom januára zaútočili traja islamisti na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo, ktorý zverejňoval karikatúry proroka Mohameda, pričom zabili 12 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu