Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V nočnom klube prišlo o život päť ľudí: K útoku sa priznala islamistická skupina!

Útok v nočnom klube v Mali is vyžiadal 5 obetí. Zobraziť galériu (8)
Útok v nočnom klube v Mali is vyžiadal 5 obetí. (Zdroj: SITA)

PARÍŽ/BAMAKO K zodpovednosti za útok na nočný klub v malijskom Bamaku, pri ktorom prišlo o život päť ľudí, sa prihlásila ozbrojená islamistická skupina al-Murabitún. Informovala o tom mauritánska webová stránka fr.alakhbar.info. Medzi obeťami útoku, ktorý sa odohral v noci nadnes, je aj jeden Francúz a jeden Belgičan.

Webová stránka fr.alakhbar.info, ktorá veľmi často zverejňuje posolstvá islamistických militantov z Mali, tvrdí, že získala aj videozáznam od páchateľa útoku, ale zverejní ho až v najbližších hodinách. Skupinu al-Murabitún založil islamistický veterán Muchtár Belmuchtár, po ktorom francúzske jednotky vytrvalo pátrajú v oblasti afrického Sahelu. 

Útok, pri ktorom boli použité strelné zbrane a granáty, bol údajne pomstou za zabitie jedného z veliteľov Murabitúnu Ahmada at-Tilemsiho, ktorého v decembri minulého roku zastrelili francúzske jednotky. Tilemsi bol podľa agentúry Reuters jedným zo zakladajúcich členov Hnutia za jednotu a džihád v západnej Afrike (MUJWA), ktoré v roku 2013 opustil spolu so skupinou bojovníkov lojálnych s Belmuchtárom. 

Útok v nočnom klube
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

MUJWA, Belmuchtárovi muži a členovia al-Káidy islamského Maghribu (AQIM) potom vytvorili voľnú alianciu, ktorá v roku 2012 obsadila púštne oblasti na severe Mali a opakovane deklarovala zámer útočiť na francúzske ciele v oblasti Sahary a Sahelu. 

Radikálov sa podarilo rozptýliť počas francúzskej ofenzívy, ktorá sa začala v januári 2013. Francúzsko má v regióne stále  viac ako 3000 svojich vojakov. Francúzska armáda vo štvrtok informovala, že na severe Mali tento pondelok zabila štyroch ozbrojených teroristov.

Útok v nočnom klube
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu