Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

UNESCO odsúdilo ničenie starovekého irackého mesta militantmi z IS: Je to vojnový zločin!

Irina Bokovová
Irina Bokovová (Zdroj: TASR)

PARÍŽ - Šéfka UNESCO Irina Bokovová dnes vyhlásila, že úmyselné ničenie kultúrneho dedičstva, ako napríklad tisícročia starého mesta Nimrúd v Iraku, je "vojnový zločin". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Bokovová apelovala v dnešnom vyhlásení na ľudí po celom svete, najmä na "mládež", aby chránili "dedičstvo celého ľudstva". Iracká vláda oznámila, že militanti extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok "demolovali" svetoznáme archeologické nálezisko v starovekom meste na severe Iraku ťažkými vojenskými vozidlami.

Bokovová odsúdila "tento kultúrny chaos" a uviedla, že zalarmovala generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna aj prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC). Objavenie pokladov v kráľovských hrobkách v Nimrúde v 80. rokoch minulého storočia sa pokladá za jeden z najvýznamnejších archeologických nálezov 20. storočia.

Významné archeologické nálezisko leží 40 kilometrov južne od mesta Mósul, ktoré vlani obsadili militanti IS. Nimrúd založili okolo roku 1270 pred naším letopočtom a istý čas bol hlavným mestom Asýrskej ríše. Názov mesta je odvodený od biblického kráľa Nimróda. Pri archeologickom prieskume tam v 19. a 20. storočí našli okrem kráľovských hrobiek aj ruiny pevnosti, chrámové objekty, obelisky a bohato zdobené reliéfy. Iracké ministerstvo sa teraz obáva, že ruiny mesta budú navždy stratené.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu