Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Začal sa najväčší pozemný útok proti Islamskému štátu: Bitka o rodisko Saddáma!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: independent.co.uk)

BAGDAD - Iracká armáda dnes začala rozsiahlu vojenskú operáciu proti radikálom z Islamského štátu (IS) v meste Tikrít. Podľa štátnej televízie sa bojov zúčastňuje tiež sunnitská a šiitsksa milícia, armáda nasadila delostrelectvo aj letectvo. Operácia sa zúčastňuje 27.000 vojakov a milicionárov a podľa agentúry Bloomberg ju zrejme koordinuje kase Sulejmana, veliteľ elitných iránskych jednotiek Al-Kuds špecializovaných na operácie v zahraničí.

Štátna televízia informovala, že armáda sa k mestu blíži z troch strán a že po prvom útoku bojovníci IS museli opustiť niektoré posty v blízkosti Tikrítu, ktorý bol domovským mestom niekdajšieho prezidenta Saddáma Husajna. Tikrít je strediskom provincie Saláhaddín a leží asi 130 kilometrov severne od Bagdadu, na hlavnej spojnici medzi metropolou a Mosulom.

VIDEO Začal sa najväčší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

IS mesto obsadil vlani v lete krátko po vpáde do Mosule v provincii Ninive.Iracká armáda chystá ofenzívu aj proti Mosule a podľa analytikov jej má ovládnutie Tikríte otvoriť cestu k tomuto severoirackému mestu.

Premiér Hajdar Abad pred začatím ofenzívy vyzval miestne sunnitské kmene, aby vypovedali podporu IS, a sľúbil im amnestiu. "Sme hrdí na spoluprácu medzi vojakmi, paramilitantnými oddielmi a miestnymi kmeňmi. IS ohrozuje nielen Irak, ale celý svet," povedal Abad. 

VIDEO Začal sa najväčší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

IS dnes na internet umiestnil video zaznamenávajúce vraždu štyroch príslušníkov sunnitského kmeňa Al-Alam z oblasti Tikrítu. Boli to podľa popisku členovia milícií, ktoré bojujú proti IS. Radikáli už v decembri natočili zavraždenia 13 členov tohto kmeňa. Väčšina obyvateľov Saláhaddín sú sunniti, ktorí nedôverujú vláde v Bagdade, ktorej dominujú šiiti.

VIDEO Začal sa najväčší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: pbs.twimg.com)

Zakladateľovi Twitteru sa vyhrážali smrťou

Spoločnosť Twitter a americké úrady vyšetrujú údajné hrozby militantov z teroristickej organizácie Islamský štát, ktoré mali byť namierené voči spoluzakladateľovi mikroblogovacej sociálnej siete a ďalším jej zamestnancom. Podporovatelia radikálov z IS mali vyzývať v nedeľu cez svoje kontá na útoky proti Twitteru a jeho záujmom. Medzi príspevkami sa mali údajne objaviť aj hrozby smrťou, informovali médiá.

"Vaša virtuálna vojna proti nám bude viesť k skutočnej vojne proti vám," písalo sa v jednom z príspevkov od priaznivca Islamského štátu. Jedna z údajných hrozieb mala byť pritom podľa televízie NBC namierená proti spoluzakladateľovi Twitteru Jackovi Dorseymu. "Náš bezpečnostný tím vyšetruje vierohodnosť týchto hrozieb s príslušnými právnymi orgánmi," uviedol v nedeľu vo vyhlásení Twitter. Zástupcovia spoločnosti Twitter zatiaľ udalosti nekomentovali.

Radikáli z IS majú silné zastúpenie na sieti Twitter aj na ďalších sociálnych médiách, ktoré využívajú na koordináciu a komunikáciu, vrátane zverejňovania šokujúcich videí s vraždením zajatcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu