Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Svet je zdesený z militantov IS: VIDEO, ako ničia niekoľkotisícročné historické pamiatky!

Extrémisti v Iraku ničili vzácne sochy v Iraku Zobraziť galériu (4)
Extrémisti v Iraku ničili vzácne sochy v Iraku (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Irina Bokovová je "hlboko šokovaná" zábermi, na ktorých militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát kladivami rozbíjajú vzácnu zbierku irackých sôch a plastík pochádzajúcich spred niekoľkých tisícročí.

Bokovová v tejto súvislosti vyzvala predsedu Bezpečnostnej rady OSN, aby zvolal mimoriadne zasadane tohto orgánu s cieľom zaistiť ochranu kultúrneho dedičstva v Iraku. Podľa Bokovovej je toto ničenie porušením rezolúcie BR OSN o ochrane kultúrnych objektov z konfliktných zón v Iraku a Sýrii.

Extrémisti v Iraku ničili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Hovorca generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna označil demoláciu artefaktov v múzeu v irackom meste Mosul za "trestuhodné a kriminálne". Podľa Stéphana Dujarrica ide o okrádanie ľudí o ich minulosť.

Extrémisti v Iraku ničili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Extrémisti v Iraku ničili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

 

Na videozázname ikonoklazmu islamských povstalcov, ktorý dnes zverejnil IS, je vidno umeleckohistorické predmety, ktorých datovanie v niektorých prípadoch do 7. storočia pred n. l., do asýrskeho obdobia irackých dejín. Extrémisti z IS ich prevrhujú, rozbíjajú a mlátia veľkým kladivom. Neznámy muž vo videu hovorí, že artefakty musia zničiť, pretože propagujú modlárstvo, zakázané islamom. Artefakty zrejme pochádzajú z historického múzea v Mosule, ktorý obsadil IS vlani v júni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu