Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Brutálny vrah Islamského štátu identifikovaný: Na VIDEu odrezáva hlavy vysokoškolák z Londýna!

James Foley s vrahom Mohammedom Emwazim. Zobraziť galériu (2)
James Foley s vrahom Mohammedom Emwazim. (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Maskovaný muž, ktorý sa objavoval na videách Islamského štátu ako vrah západných zajatcov a označoval sa za "džihádského Johna", je v skutočnosti Mohammed Emwazi z Londýna. Tvrdia to britské úrady. Podľa spravodajského serveru BBC so zverejnením identity muža z taktických dôvodov vyčkávali.

Emwazi býval v západnom Londýne a tajná služba ho podľa BBC odhalila tak, že zaregistrovala jeho napojenie na ozbrojených somálskych islamistov. Denník The Washington Post napísal, že Emwazi je Brit z bohatej rodiny, vyštudoval vysokú školu vo Westministri, kde získal odbornosť počítačového programátora. Už v Británii sa podľa jeho priateľa chodil modliť do mešity v Greenwichi.

V roku 2009 mal navštíviť Tanzániu, práve tam sa jeho viera radikalizovala. Zadržala ho polícia, ktorá ho neskôr poslala do Holandska. V Amsterdame Emwaziho agenti britskej tajnej služby MI5 obvinili z pokusu o cestu do Somálska, kde operuje džihádistická skupina al-Shabab. Obvinenie poprel a následne tvrdil, že agenti sa ho pokúsili naverbovať pod hrozbou, že mu nedovolia sa vrátiť do Británie.

Podľa všetkého sa mu podarilo napojiť na teroristickú skupinu al-Shabab. Emwazi sa neskôr presťahoval do Kuvajtu, kde získal prácu v počítačovej firme. Ale počas návštevy v Londýne v júni 2010 bol zadržaný britskými protiteroristickými úradníkmi, ktorí mu zabránili letieť späť do Kuvajtu, ako tvrdí jeho priateľ v rozhovore pre Washington Post. Do Sýrie sa mu podarilo dostať až v roku 2012.

Prvýkrát sa tento muž na videu islamistov objavil vlani v auguste, keď zabíjal amerického novinára Jamesa Foleyho. Potom ho bolo vidieť napríklad aj na videách, ktoré zobrazovali sekanie hlavy americkému novinárovi Stevenovi Sotloffovi a britskému dobročinnému pracovníkovi Alanovi Henningovi. Polícia správy médií podľa agentúry Reuters odmietla komentovať.

Tu Emwazi býval, než odišiel do Sýrie.

Reakcia univerzity, ktorú Emwazi navštevoval: "Mohammed Emwazi skončil univerzitu pred šiesmiti rokmi. Ak sú tieto obvinenia pravdivé, sme šokovaní týmito správami. Naše myšlienky sú s obeťami a ich rodinami."

Džihádisti z tzv. Islamského štátu zničili vzácne historické sochy

Militanti z teroristickej skupiny tzv. "Islamský štát" (IS) zničili na severe Iraku zbierku sôch a plastík pochádzajúcich spred niekoľkých tisícročí. Vyplýva to z videa, ktoré bolo zverejnené na internete v mene tejto džihádistickej skupiny, napísala dnes agentúra Reuters. Na zázname je vidno umeleckohistorické predmety, pričom datovanie niektorých siaha do 7. storočia pred n.l., do asýrskeho obdobia irackých dejín. Extrémisti z IS ich prevrhujú, rozbíjajú a mlátia veľkým kladivom. Neznámy muž vo videu hovorí, že artefakty musia zničiť, pretože propagujú modlárstvo, zakázané islamom.

"Náš prorok nám prikázal zbaviť sa sôch a relikvií, a jeho nasledovníci robili to isté, keď dobyli cudzie krajiny," hovorí neznámy islamistický radikál.  Artefakty zrejme pochádzajú z historického múzea v meste Mósul, ktoré obsadil IS vlani v júni, potvrdil pre Reuters bývalý zamestnanec tejto inštitúcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu