Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Islamský štát zverejnil video hromadnej vraždy kresťanov: O pár hodín prišla pomsta!

Zobraziť galériu (14)
(Zdroj: al hayat medial centre)

KÁHIRA - Líbyjskí militanti, hlásiaci sa k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), zverejnili video, ktoré zachytáva hromadné sťatie egyptských kresťanov unesených v Líbyi. Informovala o tom agentúra Reuters. Po poprave podnikol Egypt sériu náletov na bašty extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) na území Líbye.

Pätminútový videozáznam sa dnes večer objavil na twitterovom účte internetovej stránky, podporujúcej IS. Vidno na ňom skupinu mužov v oranžových kombinézach kráčajúcich po pláži, pričom každého z nich sprevádza maskovaný militant oblečený v čiernom.

Islamský štát zverejnil video
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: al hayat medial centre)

Po tom, ako jeden z militantov ozbrojených nožom krátko prehovoril po anglicky na kameru, muži v oranžovom odeve museli pokľaknúť a ich "sprievodcovia" im všetkým súčasne zoťali hlavu, uviedla agentúra AP.

Islamský štát zverejnil video
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: al hayat medial centre)

Tvorcovia videa sa predstavili ako členovia takzvanej Tripoliskej provincie Islamského štátu (IS). Militanti, ktorí prisahali vernosť IS, zadržiavali skupinu 21 koptských kresťanov z Egypta od ich únosu, ku ktorému došlo začiatkom januára v meste Syrta v strednej Líbyi.  "Ľudia kríža, nasledovníci nepriateľskej egyptskej cirkvi," hlásala popiska k videu, ktorého autenticitu nebolo možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Islamský štát zverejnil video
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: al hayat medial centre)

Egypt sa pomstí!

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí dnes vyhlásil, že Egypt si vyhradzuje právo reagovať ako uzná za vhodné na sťatie 21 Egypťanov militantmi Islamského štátu v susednej Líbyi. Sísí vyhlásil týždeň štátneho smútku a zvolal krízové zasadnutie národnej bezpečnostnej rady, oznámila štátna televízia.

Egyptský prezident podľa agentúry Reuters ďalej varoval, že Káhira si vyberie "nevyhnutné prostriedky a čas, aby pomstila trestuhodné zabitie" svojich občanov. Hovoril v televízii niekoľko hodín na to, ako Islamský štát zverejnil video, ktoré údajne ukazuje sťatie 21 egyptských kresťanov na pláži v Líbyi.

Islamský štát zverejnil video
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: al hayat medial centre)

Islamský štát zverejnil video
Zobraziť galériu (14)

Po poprave nasledovali nálety na pozície IS v Lýbii

Operáciu egyptského letectva oznámil dnes ráno prostredníctvom rozhlasového vysielania hovorca egyptských ozbrojených síl. Súčasne ide o prvý prípad, keď Káhira verejne priznala, že podnikla vojenskú akciu v susednej Líbyi, kde medzi sebou už celé mesiace bojujú znepriatelené polovojenské oddiely.

Vo vyhlásení egyptskej armády sa uvádza, že bojové lietadlá zasiahli skrýše zbraní, poľné a výcvikové tábory IS v oblasti v blízkosti hraníc s Egyptom. Po misii v Líbyi sa všetky stroje bezpečne vrátili na domovskú základňu. Nálet mal byť pomstou za krviprelievanie a odplatou pre vrahov, uviedla egyptská armáda.

Egypt v odvete za
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Twitter)

Egypt v odvete za
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Twitter)

V reakcii na brutálne zabitie skupiny koptov egyptská vláda zakázala cesty do Líbye. Vláda vyhlásila sedemdňový štátny smútok a prezident Abdal Fattáh as-Sísí zvolal mimoriadnu schôdzku, na ktorej sa zúčastní predseda vlády a zástupcovia tzv. silových rezortov. Sísí súčasne v televíznom prejave avizoval, že jeho krajina si vyhradzuje právo "odpovedať na túto tragédiu v primeranom čase a primeraným spôsobom".

Egypt v odvete za
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Twitter)

Koptská cirkev v Egypte vyjadrila presvedčenie, že egyptské vedenie nenechá páchateľov tohto odsúdeniahodného zločinu bez trestu. Káhirská univerzita al-Azhar, ktorá je jednou z najvplyvnejších teologických inštitúcií sunnitského islamu, označila hromadnú popravu koptských kresťanov za "barbarstvo".

Egypt v odvete za
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Twitter)

Nálety na pozície IS v Líbyi koordinoval Egypt s líbyjskou vládnou armádou 

Vojenské lietadlá ozbrojených síl lojálnych oficiálnej líbyjskej vláde dnes podnikli nálety v oblasti prístavného mesta Darná na východe krajiny, kde sa nachádzajú bašty islamistov. Podľa agentúry Reuters o tom informoval veliteľ letky, ktorý spresnil, že operácia líbyjských lietadiel sa uskutočnila v koordinácii s Egyptom, ktorého lietadlá dnes na úsvite zaútočili na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) na území Líbye v blízkosti hraníc s Egyptom.

Veliteľ Sákir Jarúší pre televíziu al-Arabíja spresnil, že dnes a v utorok sa v koordinácii s Egyptom uskutočnia ďalšie útoky. Egyptské lietadlá dnes pri náletoch v Líbyi zasiahli skrýše zbraní, poľné a výcvikové tábory IS v oblasti v blízkosti hraníc s Egyptom. Po misii v Líbyi sa všetky stroje bezpečne vrátili na domovskú základňu. Stalo sa tak po zverejnení videonahrávky brutálneho zabitia 21 koptských kresťanov, ktorých džihádisti zadržiavali niekoľko týždňov.

Francúzsko a Egypt po náletoch na pozície IS žiadajú zasadnutie BR OSN o Líbyi 

Francúzsky prezident Francois Hollande a jeho egyptský náprotivok Abdal Fattáh as-Sísí vyzvali dnes Bezpečnostnú radu OSN, aby v súvislosti s bezpečnostnou situáciou v Líbyi zvolala svoje zasadnutie a prijala nové opatrenia po tom, ako tam egyptské vojenské letectvo zaútočilo na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Hollande a Sísí absolvovali dnes spoločný telefonát, ku ktorému došlo deň po zverejnení videozáznamu s brutálnym zabitím 21 egyptských koptov zadržiavaných islamistami v Líbyi.

Hollandova kancelária po telefonáte vydala vyhlásenie, podľa ktorého prezidenti konštatovali "dôležitosť zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN, ako aj nových opatrení, ktoré by malo medzinárodné spoločenstvo prijať, aby čelilo hrozbe Islamského štátu"Egyptské vojenské lietadlá dnes v reakcii na brutálne vraždy egyptských občanov podnikli nálety na pozície IS v Líbyi. Útoky sa odohrali neďaleko hraníc s Egyptom. Pri náletoch zasiahli skrýše zbraní, poľné a výcvikové tábory IS.

V koordinácii s Egyptom dnes vojenské lietadlá ozbrojených síl lojálnych oficiálnej líbyjskej vláde podnikli nálety v oblasti prístavného mesta Darná na východe krajiny, kde sa tiež nachádzajú bašty islamistov. Podľa hovorcu líbyjského veliteľa Sákira Jarúšího pri nich prišlo o život od 40 do 50 islamistov. Zničené boli aj sklady zbraní a komunikačné centrá patriace IS. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu